Direkte adgang til overordnet navigation (Tryk på "Enter")
Adgang til sidens indhold (klik på "Indgang") (Tryk på "Enter")
Direkte adgang til andre websteder (Tryk på "Enter")

Parlamentets kunstsamling

 

Europa-Parlamentets kunstsamling er frugten af et initiativ taget af dets første formand, Simone Veil, som i begyndelsen af 1980'erne så idéen i at lade institutionen følge visse nationale parlamenters eksempel og begynde at opbygge en moderne kunstsamling. Den oprindelige idé gik ud på, at samlingen skulle omfatte kunstneriske frembringelser fra hvert af de ti lande, der på daværende tidspunkt udgjorde Det Europæiske Økonomiske Fællesskab, med særlig vægt på unge kunstnere, der ikke var debutanter, men allerede havde opnået en vis anerkendelse og prestige.


Man satte sig følgelig for at indsamle en række væsentlige værker, udvalgt på forslag fra kunsteksperter i de enkelte lande. På denne måde ville man ikke blot bidrage til at fremme den kunstneriske virksomhed i medlemsstaterne, beskytte den europæiske kunstneriske arv og give EU's kulturpolitik et mere dynamisk og friskt image, men også sikre, at udvælgelsen af de værker, der skulle udsmykke offentlige arealer og arbejdssteder i Europa-Parlamentets forskellige bygninger, var baseret på solide æstetiske kriterier.


Den samling, som nu kan ses på dette websted, omfatter over hundrede værker, udvalgt på grundlag af deres kunstneriske kvalitet og relevansen af deres ophavsmænd, hvoriblandt vigtige navne fra den internationale kunstscene springer i øjnene: Mimmo Paladino, Peter Doig, Michael Craig-Martin, Antoni Tàpies, Imi Knoebel, Valerio Adami m.fl.


Samlingen rummer væsentlige eksempler på de forskellige strømninger, der har defineret det europæiske kunstneriske landskab i de sidste fire årtier: firsernes og halvfemsernes abstraktion, med pragtfulde værker af Helena Almeida, Callum Innes, Felim Egan, Ângelo de Sousa og Günther Förg; den tyske neoekspressionisme - Georg Baselitz, Rainer Fetting, Helmut Middendorf - firsernes neofigurative strømning - Pat Andrea -; Juan Barjolas uforlignelige, rå ekspressionisme; værker af væsentlige billedhuggere, der repræsenterer meget forskellige generationer og stilarter, såsom Martín Chirino, Rui Chafes og Jens Galschiot; det særlige blik på naturen og det landlige miljø, som navnlig kommer til udtryk hos de forskellige irske malere, der er repræsenteret i samlingen, som f.eks. Martin Gale.


Samlingen omfatter også værker fremstillet i specielle formater og under anvendelse af særlige teknikker, der er tættere på dekorativ kunst, f.eks. mesteren Herman Blondeels arbejder i glas og emalje eller Ulla-Maija Vickmans abstrakte værker i tekstil. Blandt de arbejder, der indeholder en hyldest eller en direkte reference til Den Europæiske Union, kan man nævne den komplette serie af medlemsstatsflag, fortolket med blændende originalitet af græske Pavlos Dionyssopoulos.


Også værd at nævne er de senest tilkomne værker i samlingen, hidrørende fra de lande, der er blevet medlem af EU mellem 2004 og 2013, og kendetegnet ved et konstant højt kvalitetsniveau og ved anvendelsen af de nye teknikker og tematikker, der ret præcist definerer den digitale fornyelse af kunsten i de første to årtier af det 21. århundrede: værker af Jasmina Cibic, Ivana Franke, Gyöngyi Gallusz; Jaan Elkens billedarbejder med politiske resonans; eller Anna Baumgarts scenografiske arbejde med skulpturelle installationer.

Europa-Parlamentets samling, der i øjeblikket omfatter ca. 350 arbejder, er tænkt som et kommunikationsværktøj, der skal afspejle institutionens aktive støtte til Den Europæiske Unions kulturelle mangfoldighed. Samlingen vil fortsætte med at vokse i de kommende år med tilføjelse af nye værker, der både skal sikre en dækkende repræsentation af kvindelige kunstnere og afspejle alle de genrer, der på hver deres vis udgør en del af nutidig kunstnerisk praksis, som f.eks. fotografisk og grafisk kunst, videokunst samt performance- og installationskunst. Vi i Europa-Parlamentets tjeneste for kunstværker opfordrer jer til at gå på opdagelse i denne samling.

For more information on the collection or particular works of art see FAQs (link) or write to art@europarl.europa.eu.

 
 
Social media