Άμεση πρόσβαση στην κύρια πλοήγηση (πιέσατε 'Enter')
Πρόσβαση στο περιεχόμενο της σελίδας (πατήστε "Enter") (πιέσατε 'Enter')
Άμεση πρόσβαση στη λίστα άλλων ιστότοπων (πιέσατε 'Enter')

συλλογή έργων τέχνης

 

Η συλλογή έργων τέχνης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γεννήθηκε με πρωτοβουλία της πρώτης Προέδρου του, Simone Veil, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έκρινε σκόπιμη τη δημιουργία μια συλλογής έργων σύγχρονης τέχνης του ΕΚ, κατά το παράδειγμα ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι η συλλογή έπρεπε να περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνικής έκφρασης από κάθε μία από τις δέκα χώρες οι οποίες απάρτιζαν τότε την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, δίνοντας προτεραιότητα σε νέους καλλιτέχνες, οι οποίοι όμως είχαν ήδη κάποια εμπειρία και είχαν επιτύχει κάποιο βαθμό αναγνώρισης και κύρους.


Ο στόχος ήταν, συνεπώς, να συγκεντρωθεί ένα σύνολο σημαντικών έργων, τα οποία θα επιλέγονταν με βάση προτάσεις από εμπειρογνώμονες τέχνης της κάθε χώρας. Με αυτόν τον τρόπο, η συλλογή δεν θα συνέβαλλε απλώς στην προώθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας στα κράτη μέλη και στην προστασία της ευρωπαϊκής καλλιτεχνικής κληρονομιάς, προσδίδοντας νέο δυναμισμό στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τον πολιτισμό, αλλά θα εισήγαγε επίσης ένα απαραίτητο κριτήριο αισθητικής στην επιλογή των αντικειμένων που θα κοσμούσαν τους δημόσιους χώρους και τους χώρους εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα διάφορα κτίριά του.


Η επιλογή που παρουσιάζεται σε αυτή την ιστοσελίδα περιλαμβάνει λίγο περισσότερο από εκατό έργα, επιλεγμένα με βάση την καλλιτεχνική τους αξία και τη σημασία των δημιουργών τους, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ορισμένα μεγάλα ονόματα της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής: Mimmo Paladino, Peter Doig, Michael Craig-Martin, Antoni Tàpies, Imi Knoebel, Valerio Adami, κ.λπ.


H συλλογή περιλαμβάνει αξιοσημείωτα παραδείγματα από τις διάφορες τάσεις που έχουν καθορίσει την ευρωπαϊκή καλλιτεχνική σκηνή τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες: την αφηρημένη τέχνη των δεκαετιών του 1980 και του 1990, με εξαίσια κομμάτια της Helena Almeida, του Callum Innes, του Felim Egan, του Ângelo de Sousa ή του Günther Förg· τον γερμανικό νεοεξπρεσιονισμό - Georg Baselitz, Rainer Fetting, Helmut Middendorf - την νεοπαραστατική ζωγραφική της δεκαετίας του 1980 - Pat Andrea -· τον βασανισμένο και αμίμητο εξπρεσιονισμό του Juan Barjola· έργα σημαντικών γλυπτών που εκπροσωπούν πολύ διαφορετικές γενιές και τεχνοτροπίες, όπως ο Martín Chirino, ο Rui Chafes ή o Jens Galschiot· το βλέμμα προς τη φύση και το αγροτικό περιβάλλον, το οποίο είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο στους πίνακες διάφορων Ιρλανδών καλλιτεχνών που εκπροσωπούνται στη συλλογή, όπως ο Martin Gale.


Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης δείγματα ιδιαίτερων μορφότυπων και τεχνικών, που είναι πιο κοντά στις διακοσμητικές τέχνες, όπως τα έργα του δεξιοτέχνη του γυαλιού και του σμάλτου, Herman Blondeel, ή τα αφηρημένα κλωστοϋφαντουργικά έργα της Ulla-Maija Vikman. Μεταξύ των έργων που αποτίουν φόρο τιμής ή κάνουν απευθείας αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεχωρίζει η πλήρης σειρά των εθνικών σημαιών των κρατών μελών, που έχουν ερμηνευτεί με εξαιρετική πρωτοτυπία και λαμπρότητα από τον Έλληνα εικαστικό Παύλο Διονυσόπουλο.


Αξίζει να αναφερθούν επίσης τα έργα που προστέθηκαν πιο πρόσφατα στη συλλογή, τα οποία προέρχονται από τις χώρες που προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2004 έως το 2013 και χαρακτηρίζονται από ένα ομοιόμορφο υψηλό επίπεδο ποιότητας και από την εισαγωγή τεχνικών και θεμάτων που αντικατοπτρίζουν επαρκώς την ψηφιακή τεχνολογική ανανέωση των τεχνών κατά τις πρώτες δύο δεκαετίες του 21ου αιώνα: έργα της Jasmina Cibic, της Ivana Franke, της Gyöngyi Gallusz· το εικαστικό έργο, με πολιτικές αποχρώσεις, του Jaan Elken· ή το σκηνογραφικό έργο στον τομέα της γλυπτικής και των καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων της Anna Baumgart.

Η συλλογή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία σήμερα αποτελείται από περίπου τριακόσια πενήντα έργα, σχεδιάστηκε ως εργαλείο επικοινωνίας, και αντικατοπτρίζει τη στήριξη και την ενθάρρυνση που παρέχει το εν λόγω θεσμικό όργανο στην πολιτιστική πολυμορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συλλογή θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται τα επόμενα έτη με την ένταξη νέων έργων που θα ενισχύσουν, αφενός, την ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών καλλιτεχνών, και, αφετέρου, την παρουσία μορφών σύγχρονης τέχνης, όπως η φωτογραφία, οι γραφικές τέχνες, η βιντεοτέχνη, η performance art ή οι καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις. Εκ μέρους της Υπηρεσίας Έργων Τέχνης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σας καλούμε να απολαύσετε αυτή την επιλογή έργων.

For more information on the collection or particular works of art see FAQs (link) or write to art@europarl.europa.eu.

 
 
Συλλογή έργων τέχνης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η συλλογή έργων τέχνης του ΕΚ ξεκίνησε το 1980 έπειτα από πρωτοβουλία της Simone Veil, της πρώτης Προέδρου του άμεσα εκλεγμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος της τότε Προέδρου ήταν να θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η παράδοση του να εκτίθενται ευρωπαϊκά έργα τέχνης, μία πρακτική που εφάρμοζαν ήδη πολλά εθνικά κοινοβούλια. Τα πρώτα έργα τέχνης αγοράστηκαν κατά την περίοδο 1982-1989. Μία δεύτερη σειρά έργων αποκτήθηκε κατά την περίοδο 1989-1993, ενώ με την τρίτη δέσμη, της οποίας η απόκτηση εγκρίθηκε το 1997, ολοκληρώθηκε η διεργασία απόκτησης έργων από τα τότε 15 κράτη μέλη της ΕΕ. Μετά την προσχώρηση των κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης το 2004, το 2007 και το 2013, το Προεδρείο ενέκρινε το τέταρτο σχέδιο απόκτησης έργων για την περίοδο 2006-2010, το πέμπτο σχέδιο για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία το 2010 και το έκτο σχέδιο για την Κροατία το 2013, με το οποίο ολοκληρώθηκε η συλλογή για την ΕΕ των 28.


Σε μία περίοδο 30 ετών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απόκτησε 387 αντιπροσωπευτικά έργα σύγχρονης τέχνης εστιάζοντας το ενδιαφέρον του σε νέους, πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες ευρισκόμενους στην αρχή της σταδιοδρομίας τους. Σήμερα η συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 600 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και άλλων μορφών τέχνης προερχόμενα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και όχι μόνο, στα οποία περιλαμβάνονται και οι δωρεές ή δάνεια έργων τέχνης από εθνικά κοινοβούλια και άλλους φορείς.


Τα έργα τέχνης εκτίθενται στους τρεις τόπους εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήτοι στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο και στο Λουξεμβούργο. Με σκοπό να προσφερθεί η δυνατότητα σε όλους να απολαύσουν τη συλλογή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκαινίασε τον Δεκέμβριο του 2011 αυτή τη διαδικτυακή πινακοθήκη.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή ή για συγκεκριμένα έργα, συμβουλευτείτε τον σύνδεσμο ‘Συνήθεις Ερωτήσεις’ (FAQ) ή αποταθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση art@europarl.europa.eu.

 
 
Social media