Access to main navigation (press 'Enter')
Access to page content (press 'Enter')
Access to list of other websites (press 'Enter')

zbirka umjetnina

 

Umjetnička zbirka Europskog parlamenta utemeljena je na inicijativu prve predsjednice Parlamenta Simone Veil. Ona je početkom 1980-ih zaključila da bi ta institucija, po uzoru na neke nacionalne parlamente, trebala uspostaviti zbirku suvremene umjetnosti. Zbirka je onomad trebala okupljati umjetnine iz svake od deset država članica tadašnje Europske ekonomske zajednice. Prioritet su imali mladi umjetnici (ne početnici) koji su već stekli određeno priznanje i prestiž.


Cilj je bio okupiti niz važnih djela, odabranih na temelju prijedloga stručnjaka za umjetnost iz svake države članice. Na taj se način trebalo doprinijeti promicanju umjetničkog stvaralaštva u državama članicama i zaštiti europske umjetničke baštine, a kulturna politika zajednice postala bi dinamičnija i svježija. Također, nastojao se uvesti nužan estetski kriterij u odabir predmeta kojima se ukrašavaju javni prostori i radne prostorije Europskog parlamenta u različitim zgradama.


Zbirka koju predstavljamo na ovoj internetskoj stranici obuhvaća nešto više od stotine djela, odabranih na temelju umjetničke kvalitete i relevantnosti njihovih autora. Među njima su zastupljena i neka velika imena međunarodne umjetničke scene: Mimmo Paladino, Peter Doig, Michael Craig-Martin, Antoni Tàpies, Imi Knoebel, Valerio Adami itd.


U zbirci možete pogledati istaknute primjere različitih tendencija koje su obilježile europsko umjetničko okruženje tijekom posljednjih četiriju desetljeća: apstrakcija u osamdesetima i devedesetima, s izuzetnim djelima Helene Almeide, Calluma Innesa, Felima Egana, Ângela de Souse ili Günthera Förga; njemački neoekspresionizam – Georg Baselitz, Rainer Fetting, Helmut Middendorf – neofigurativna umjetnost osamdesetih – Pat Andrea –; skandalozni i neponovljivi ekspresionizam Juana Barjole; djela važnih kipara različitih generacija i stilova, poput Martína Chirina, Ruija Chafesa ili Jensa Galschiota; te priroda i ruralni pejzaži, posebno prepoznatljivi u slikarstvu nekolicine irskih umjetnika zastupljenih u zbirci, poput Martina Galea.


U zbirci se nalaze i djela izrađena u posebnim formatima ili posebnim tehnikama, koja su bliža dekorativnoj umjetnosti. Takvi su primjeri djela majstora obrade stakla i emajla Hermana Blondeela ili pak apstraktna djela od tekstila Ulla-Maije Vikman. Među djelima koja predstavljaju hommage Europskoj uniji ili pak na nju izravno upućuju valja istaknuti cijelu kolekciju nacionalnih zastava država članica, u vrlo originalnoj i briljantnoj izvedbi grčkog umjetnika Pavlosa Dionisopulosa.


Valja spomenuti i posljednje priloge koji su se našli u zbirci, one iz država koje su Uniji pristupile između 2004. i 2013. godine. Njih karakterizira ujednačeno visoka razina kvalitete, kao i tehnike i teme koje odražavaju prodor digitalnih tehnologija u umjetnost tijekom prvih dvaju desetljeća 21. stoljeća: djela Jasmine Cibic, Ivane Franke i Gyöngyija Gallusza; slikarstvo Jaana Elkena s političkim konotacijama; ili scenografski rad Anne Baumgart u području skulpture i instalacije..

Zbirka Europskog parlamenta, koja trenutačno broji oko tristo pedeset djela, zamišljena je kao komunikacijski alat i izraz podrške i poticaja te institucije kulturnoj raznolikosti Europske unije. U godinama koje dolaze zbirku će dopuniti nova djela, čime će se povećati zastupljenost umjetnica, kao i prisutnost žanrova iz suvremene umjetničke prakse, poput fotografije, grafičke umjetnosti, videoumjetnosti, performansa ili instalacija. Služba Europskog parlamenta za umjetnička djela želi vam ugodan pregled zbirke.

For more information on the collection or particular works of art see FAQs (link) or write to art@europarl.europa.eu.

 
 
Social media