Acces direct la meniul principal de navigare (Apăsaţi pe tasta "Enter")
Acces la conţinutul paginii (apăsaţi pe "Intră") (Apăsaţi pe tasta "Enter")
Acces direct la lista celorlalte site-uri (Apăsaţi pe tasta "Enter")

colecţia de artă

 

Colecția de artă a Parlamentului European s-a născut dintr-o inițiativă a primei sale președinte, Simone Veil, care, la începutul anilor 80, a considerat oportun ca instituția să înceapă crearea unei colecții de artă contemporană, urmând exemplul unor parlamente naționale. Așa cum a fost gândită inițial, colecția trebuia să fie o sumă a manifestărilor artistice din cele zece țări care, la momentul respectiv, făceau parte din Comunitatea Economică Europeană, acordând prioritate tinerilor artiști, dar nu celor debutanți, ci celor care se bucurau deja o anumită recunoaștere și un anumit prestigiu.


Prin urmare, scopul a fost acela de a reuni un ansamblu de opere semnificative, alese pe baza propunerilor experților din fiecare țară. Astfel, se aducea o contribuție la promovarea creației artistice în statele membre și la protejarea patrimoniului artistic european, conferind politicii culturale comunitare o imagine de dinamism și prospețime și se introducea, de asemenea, un criteriu estetic necesar în alegerea pieselor pentru decorarea spațiilor publice și de lucru ale Parlamentului European din diferitele sale clădiri.


Selecția prezentată acum pe acest site cuprinde peste o sută de lucrări, alese în funcție de calitatea lor artistică și de relevanța autorilor, printre care ies în evidență câteva nume importante ale scenei artistice internaționale: Mimmo Paladino, Peter Doig, Michael Craig-Martin, Antoni Tàpies, Imi Knoebel, Valerio Adami, etc.


Dacă parcurgem colecția, putem vedea exemple notabile ale diferitelor tendințe care au definit peisajul artistic european în ultimele patru decenii: abstracționismul din anii 80 și 90, cu splendide lucrări semnate de Helena Almeida, Callum Innes, Felim Egan, Ângelo de Sousa sau Günther Förg, neoexpresionismul german - Georg Baselitz, Rainer Fetting, Helmut Middendorf -, arta neofigurativă a anilor 80 - Pat Andrea -, expresionismul sfâșietor și inimitabil al lui Juan Barjola, lucrările unor sculptori importanți din generații și cu stiluri foarte diferite, cum ar fi Martín Chirino, Rui Chafes sau Jens Galschiot, privirea către natură și spațiul rural, ușor de recunoscut mai ales în pictura mai multor artiști irlandezi reprezentați în colecție, cum ar fi Martin Gale.


Colecția include și opere cu formate și tehnici speciale, mai apropiate de artele decorative, precum cea creată de maestrul sticlei și smalțului, Herman Blondeel, sau piesa textilă abstractă a artistei Ulla-Maija Vikman. Printre lucrările care aduc un omagiu Uniunii Europene sau fac o aluzie directă la ea, trebuie remarcată seria completă de drapele naționale ale statelor membre, interpretate cu mare originalitate și în mod strălucit de către artistul grec Pavlos Dionyssopoulos.


Merită menționate ultimele piese intrate în colecție din țările care au aderat la Uniunea Europeană între 2004 și 2013, caracterizate de un nivel omogen și ridicat de calitate și de introducerea unor tehnici și teme care evocă în mod adecvat reînnoirea tehnologică digitală a artelor în primele două decenii ale secolului 21: opere de Jasmina Cibic, Ivana Franke, Gyöngyi Gallusz, pictura cu rezonanțe politice a lui Jaan Elken sau opera scenografică în sculptura-instalație a Annei Baumgart.

Colecția Parlamentului European, formată în prezent din aproximativ 350 de lucrări, a fost creată ca un instrument de comunicare, reflectând sprijinirea și încurajarea diversității culturale a Uniunii Europene de către această instituție. Colecția va continua să crească în următorii ani prin adăugarea de noi lucrări care întăresc, pe de o parte, reprezentarea adecvată a artistelor și, pe de altă parte, prezența genurilor care fac parte din practica artistică contemporană, cum ar fi fotografia, arta grafică, arta video, „performance” sau instalațiile. Serviciul pentru opere de artă al Parlamentului European vă invită să admirați această colecție.

For more information on the collection or particular works of art see FAQs (link) or write to art@europarl.europa.eu.

 
 
Social media