Πιο κοντα στους πολιτες, πιο κοντα στην καλπη 

Σύμφωνα με το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του 2019, δηλ. την έρευνα του Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε τρεις μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, η υποστήριξη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ισχυρή. Παρά τα προβλήματα των προηγούμενων ετών και παρά την εν εξελίξει συζήτηση σχετικά με το Brexit ή —ενδεχομένως— ακόμη και εξαιτίας της, η αίσθηση του ανήκειν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να έχει αποδυναμωθεί. Οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 68% σε ολόκληρη την ΕΕ των 27, πιστεύουν ότι οι χώρες τους έχουν επωφεληθεί από τη συμμετοχή στην ΕΕ.

Στο πλαίσιο μιας σταθερής και αποφασιστικής υποστήριξης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και σε αντίθεση με τη διαρκή αίσθηση ότι τα πράγματα προχωρούν στη λάθος κατεύθυνση, οι ευρωπαϊκές εκλογές καθίστανται σαφώς μια κρίσιμη ευκαιρία για να αποφασίσουν οι πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ σε ποια Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν να ζήσουν.

Παράλληλα, υπάρχει το ενδεχόμενο να εκφραστεί στην κάλπη μια κοινή γνώμη πιο κατακερματισμένη από ποτέ, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλό.

Μέσα από μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις εκλογές, η έρευνα δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι όχι μόνον έχουν αρχίσει να σημειώνουν στα ημερολόγιά τους την ημερομηνία των εκλογών, αλλά είναι και πιο σίγουροι ότι η φωνή τους μπορεί πραγματικά να επηρεάσει το μέλλον της ΕΕ.

Ωστόσο, η ενεργός συμμετοχή στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές δεν είναι απολύτως βέβαιη ακόμα. Το ένα τρίτο του πληθυσμού αμφιταλαντεύεται μεταξύ αβεβαιότητας και μέτριας πιθανότητας όσον αφορά την προσέλευση στις κάλπες και, παράλληλα, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ρευστή όσον αφορά τις προτεραιότητες.

Σήμερα, η οικονομική κατάσταση και οι προοπτικές σε σχέση με την απασχόληση είναι τα κυρίαρχα ζητήματα που προβληματίζουν τους Ευρωπαίους, ενώ τα ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση δεν είναι τόσο επείγοντα όσο έξι μήνες πριν, και η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος κερδίζουν σταθερά έδαφος ως θέματα προτεραιότητας για τις εκλογές αυτές.

Οι Ευρωπαίοι, σε ποσοστό 44%, αναφέρουν ότι θα ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές κυρίως επειδή είναι καθήκον τους. Πέραν τούτου, υπάρχουν άλλοι πέντε λόγοι τους οποίους αναφέρει πάνω από το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων και σχετίζονται όλοι με τη συμμετοχή στον δημοκρατικό βίο. Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν επειδή συνήθως ψηφίζουν στις πολιτικές εκλογές και επειδή αισθάνονται ότι είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξίσου σημαντικά κίνητρα είναι το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες πιστεύουν πως έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη διαφορά μέσω της ψήφου τους στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το ότι θέλουν να στηρίξουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ή κάποιο πολιτικό κόμμα.