Αιτήματα Πολιτών για Παροχή Πληροφοριών (Ask EP) 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δραστηριότητες, τις εξουσίες και την οργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Μονάδα Αιτημάτων Πολιτών για Παροχή Πληροφοριών (Ask EP) χρησιμοποιώντας την ακόλουθη φόρμα.

Επικοινωνία

Θα βρείτε μια επιλογή πρόσφατων θεμάτων που απασχολούν ιδιαίτερα τους πολίτες οι οποίοι έχουν γράψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και τις απαντήσεις μας.

 • Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών αεροπορικών μεταφορών; 

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει θεσπίσει νομοθεσία για να προστατεύονται τα δικαιώματά μας όταν ταξιδεύουμε αεροπορικώς. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προωθεί εδώ και χρόνια ένα υψηλότερο επίπεδο προστασίας, ενώ στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα των επιβατών συνεχίζουν να προστατεύονται.

    
 • Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης 

  Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, όπως η αυξανόμενη σημασία της ψηφιακής οικονομίας, της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας, καθώς και η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχουν ενισχύσει τις φωνές που ζητούν τη θεσμική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών. Όπως είναι φυσικό, οι σχετικές συζητήσεις για το μέλλον της ΕΕ δεν διεξάγονται μόνο σε θεσμικό επίπεδο, αλλά απασχολούν και τον ακαδημαϊκό και τον ευρύτερο πολιτικό κόσμο.

    
 • Ποιος είναι ο ρόλος των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ποιος ο τρόπος λειτουργίας τους; 

  Οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξετάζουν λεπτομερώς την προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ και προτείνουν αλλαγές, επί των οποίων συζητούν και ψηφίζουν εν συνεχεία οι βουλευτές. Οι επιτροπές έχουν θεμελιώδη σημασία για τα συστήματα λήψης αποφάσεων της ΕΕ και για τις εξουσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    
 • Ποια είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στη Συρία; 

  Η κατάσταση στη Συρία έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων και ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε ψήφισμα που ενέκρινε στις 15 Μαρτίου 2018, καταδικάζει έντονα «... τις φρικαλεότητες και τις εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράχθηκαν κατά τη σύγκρουση και ιδίως τις πράξεις που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ με την υποστήριξη των Ρώσων και Ιρανών συμμάχων του, καθώς και από τις τρομοκρατικές οργανώσεις που περιλαμβάνονται στο κατάλογο του ΟΗΕ». Επιπλέον, εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για την «αποτυχία των επαναλαμβανόμενων περιφερειακών και διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου», και ζήτησε επειγόντως «να ανανεωθεί και να εντατικοποιηθεί η συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο με σκοπό να επιτευχθεί ειρηνική και βιώσιμη λύση στη σύγκρουση».

    
 • Τι είναι οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πώς σχηματίζονται; 

  Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι βουλευτές δεν ενεργούν με γνώμονα την εθνικότητά τους, αλλά την πολιτική οικογένεια στην οποία ανήκουν. Οι βουλευτές και τα πολλά πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούν σχηματίζουν πολιτικές ομάδες που συμμερίζονται παρόμοιες αξίες και προγραμματικές επιδιώξεις. Οι ομάδες αυτές καταλαμβάνουν συγκεκριμένες ζώνες εδρών στο Ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2019,  επτά πολιτικές ομάδες σχηματίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι βουλευτές που δεν ανήκουν σε πολιτική ομάδα είναι γνωστοί ως «μη εγγεγραμμένοι».

    
 • Σε περίπτωση που επιθυμείτε να λάβετε το σύνολο των πληροφοριών στη δική σας επίσημη γλώσσα της ΕΕ, απευθυνθείτε στη Μονάδα Αιτημάτων Πολιτών για Παροχή Πληροφοριών (Ask EP) χρησιμοποιώντας αυτό το ηλεκτρονικό έντυπο.