Edunvalvontaryhmät ja avoimuus 

Euroopan parlamentti on sitoutunut edistämään avoimuutta ja eettisiä periaatteita edunvalvontatoiminnassa. Se käyttää Euroopan unionin neuvoston ja Euroopan komission kanssa yhteistä avoimuusrekisteriä edunvalvojien toiminnan valvontaan. Myös Euroopan parlamentin jäsenet julkaisevat tietoja yhteyksistään edunvalvontaryhmiin.

Avoimuusrekisteri on verkkotietokanta, jossa luetellaan ryhmät ja organisaatiot, jotka pyrkivät vaikuttamaan EU:n politiikan ja lainsäädännön laatimiseen tai täytäntöönpanoon. Sen tarkoituksena on osoittaa, mitä etuja unionin tasolla edustetaan ja kenen puolesta sekä millaisia taloudellisia ja henkilöresursseja tähän toimintaan käytetään.

Mihin tarvitaan EU:n toimielinten ja edunvalvontaryhmien vuoropuhelua?

EU:n toimielimet ovat yhteydessä monenlaisiin ryhmiin ja organisaatioihin, jotka edustavat tiettyjä eturyhmiä ja harjoittavat edunvalvontaa. Kyseessä on oikeutettu ja välttämätön osa päätöksentekoprosessia, jolla varmistetaan, että EU:n toimintapolitiikat vastaavat kansalaisten todellisia tarpeita.

Kaikentyyppiset edunvalvojat voivat tarjota parlamentille tietoa ja erityisasiantuntemusta useilla talouden, yhteiskunnan, ympäristön ja tieteen aloilla. Heillä voi olla tärkeä rooli avoimessa ja moniarvoisessa vuoropuhelussa, johon demokraattinen järjestelmä perustuu.

Euroopan unionista tehty sopimus tarjoaa sääntelykehyksen ja sillä pyritään edistämään avoimia ja eettisiä suhteita toisaalta EU:n toimielinten ja poliittisten päättäjien välillä ja toisaalta kansalaisyhteiskunnan ja etujärjestöjen välillä.

Toimielimet antavat kansalaisille ja etujärjestöille mahdollisuuden esittää ja vaihtaa julkisesti mielipiteitä kaikilla unionin toiminta-aloilla asianmukaisten kanavien kautta. Toimielimet käyvät avointa ja säännöllistä vuoropuhelua etujärjestöjen ja kansalaisyhteiskunnan kanssa.

(Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 11 artikla)

Avoimuusrekisteri

Euroopan parlamentilla, Euroopan unionin neuvostolla ja Euroopan komissiolla on yhteinen avoimuusrekisteri, jolla ne osoittavat olevansa sitoutuneita noudattamaan avoimuuden periaatteita.

Avoimuusrekisterin avulla on helpompi saada tietoa EU:n toimielimiin kohdistuvista edunvalvontatoimista sekä tilastotietoja kaikista rekisteröityneistä osapuolista.

Vapaaehtoista rekisteröitymistä suositellaan kaikille edunvalvojille, joiden toiminnan tarkoituksena on vaikuttaa toimintapolitiikkojen laatimiseen ja täytäntöönpanoon sekä päätöksentekoon EU:n toimielimissä. Jokaisella toimielimellä on kuitenkin säännöt, joilla vahvistetaan puitteita tekemällä rekisteröitymisestä ennakkoehto tiettyjen edunvalvontatoimien suorittamiselle. Lisäksi rekisteröityneiden on noudatettava hyvää edunvalvontatapaa. Kunkin toimielimen asiaa koskevat säännöt ja muut avoimuustoimenpiteet löytyvät täältä.

Rekisteröityminen on pakollista esimerkiksi Euroopan parlamenttiin vaadittavan kulkuluvan pyytämiseksi. Rekisteröityneet edunvalvojat voivat pyytää kulkulupaa vain verkossa.

Lisäksi vain rekisteröityneitä edunvalvojia voidaan kutsua puhujiksi valiokuntien julkisiin kuulemistilaisuuksiin. Vain he voivat tukea parlamentin jäsenten laajennettujen työryhmien ja epävirallisten ryhmittymien toimintaa ja osallistua siihen. Täydentävillä toimenpiteillä varmistetaan, että rekisteröityneet voivat helposti ottaa käyttöön ilmoitukset komiteoiden toimintaa koskevista tiedoista, osallistua tapahtumien järjestämiseen ja pyytää puhemiestä toimimaan suojelijana.

Avoimuusrekisteriä koskevassa toimielinten välisessä yhteisessä sopimuksessa ja sen poliittisen julistuksessa määritetään rekisterin piiriin kuuluva edunvalvontatoiminta, rekisteröityviltä edellytettävät tiedot, rekisteröityjen hyvä edunvalvontatapa sekä rekisteröityneitä organisaatioita koskevia varoituksia ja valituksia koskevat menettelyt.

Euroopan parlamentti, Euroopan unionin neuvosto ja Euroopan komissio ylläpitävät yhdessä avoimuusrekisteriä. Näiden kolmen toimielimen pääsihteerit huolehtivat sopimuksen täytäntöönpanosta hallintoneuvostossa ja näiden kolmen toimielimen virkamiehistä koostuva yhteinen sihteeristö hallinnoi rekisterin päivittäisiä toimintoja. Vuosikertomukset ovat luettavissa täällä:

Tällä sivulla voi lukea parlamentin, neuvoston ja komission välisistä neuvotteluista, jotka ovat johtaneet tähän toimielinten väliseen sopimukseen.

Avoimuus yhteydenpidossa edunvalvontaryhmiin ja EU:n ulkopuolisten maiden edustajiin

Suunniteltujen tapaamisten julkistaminen

Kaikkien jäsenten on julkaistava verkossa tiedot suunnitelluista tapaamisistaan sellaisten edunvalvojien kanssa, jotka kuuluvat avoimuusrekisteristä tehdyn toimielinten välisen sopimuksen soveltamisalaan. Myös tapaamiset EU:n ulkopuolisten maiden viranomaisten edustajien kanssa on julkaistava.

Tämä tarkoittaa kaikkia parlamentaariseen toimintaan (mietintö, lausunto, päätöslauselma, täysistuntokeskustelu tai kiireellisyys) liittyviä, paikan päällä tai etänä järjestettyjä tapaamisia, joiden tarkoituksena on vaikuttaa EU:n toimielinten politiikkaan tai päätöksentekoon.

Tällaisten tapaamisten julkaiseminen on pakollista kaikille jäsenille riippumatta siitä, osallistuvatko he tapaamiseen henkilökohtaisesti vai lähettävätkö avustajansa.

Tiedot tapaamisista julkaistaan jäsenten profiilisivuilla.

Lisätietoja: Nuhteettomuutta ja avoimuutta koskevat Euroopan parlamentin jäsenten menettelysäännöt: 7 artikla tapaamisten julkistaminen.

Ilmoitus saaduista tiedoista

Esittelijöiden ja valmistelijoiden on lueteltava mietintöjensä tai lausuntojensa liitteessä yhteisöt tai henkilöt, joilta he ovat saaneet tietoja kyseiseen aiheeseen liittyvistä asioista.

Luettelossa voidaan ilmoittaa ulkopuolinen asiantuntemus ja tiedot, jotka esittelijä on pyytänyt, hyväksynyt tai ottanut huomioon jossain määrin. Se julkaistaan mietinnön osana, kun mietintö on hyväksytty valiokunnassa, ja sen ansiosta on mahdollista nähdä, keneltä esittelijä tai valmistelija on saanut tietoja, ennen lopullista täysistuntoäänestystä.

Luettelo ei ole sidoksissa edunvalvojien kanssa järjestettävien tapaamisten julkistamiseen, mutta esittelijä tai valmistelija voi hyödyntää sitä antaessaan ilmoitusta mainituista tapaamisista.

Ilmoitus tuesta laajennetuille työryhmille ja muille epävirallisille ryhmittymille

Laajennetut työryhmät ovat yksittäisten jäsenten perustamia epävirallisia ryhmittymiä, jotka mahdollistavat epävirallisen näkemystenvaihdon tiettyyn aiheeseen liittyvistä kysymyksistä ja edistävät jäsenten ja kansalaisyhteiskunnan välisiä yhteyksiä.

Avoimuusrekisteriin rekisteröityneet edunvalvontaryhmät voivat osallistua parlamentin tiloissa järjestettävään laajennettujen työryhmien tai muiden epävirallisten ryhmittymien toimintaan tarjoamalla niille tukea tai osallistumalla näiden tapahtumien järjestämiseen.

Laajennettujen työryhmien puheenjohtajien on ilmoitettava kaikki rahana tai luontoisetuna saatu tuki (esimerkiksi sihteeriapu). Ilmoitus on saatettava ajan tasalle vuosittain. Nämä ilmoitukset ja luettelo kunkin laajennetun työryhmän jäsenistä ovat saatavilla alla olevan linkin kautta (ks. ”Lisätietoja”).

Epävirallisten ryhmittymien jäsenten on myös ilmoitettava seuraavan kuukauden loppuun mennessä yksityisiä sidonnaisuuksia koskevassa ilmoituksessaan epäviralliselta ryhmittymältä joko rahana tai luontoisetuna saamansa tuet.

Lisätietoja: Työjärjestys: 35 artikla – laajennetut työryhmät ja 35 a artikla – Epäviralliset ryhmittymät; Laajennetut työryhmät Euroopan parlamentissa.

Henkilöstön vuorovaikutus edunvalvojien kanssa

Kuten kaikkien EU:n virkamiesten, myös Euroopan parlamentin henkilöstön on säilytettävä ammatillinen ja henkilökohtainen riippumattomuutensa.

Virkamiesten henkilöstösäännöissä edellytetään, että he noudattavat tehtävissään riippumattomuuden ja lahjomattomuuden periaatteita.

Tätä varten on annettu käytännön suosituksia virkamiesten vuorovaikutuksesta edunvalvojien kanssa.