European elections     
 

Europski izbori 

23. – 26. svibnja 2019. 

Sljedeći europski izbori održavaju se od 23. do 26. svibnja 2019. Svi punoljetni građani EU-a tada će imati priliku odabrati svoje zastupnike u Europskom parlamentu. Pomozite u oblikovanju budućnosti Europe i glasajte!

Posljednji europski izbori održani 2014. bili su najveći transnacionalni izbori ikad održani u isto vrijeme. Ovaj je put ulog još veći. Svojim glasom pomažete odlučiti o tome kakvu ćemo Europu imati u nadolazećim godinama.

Europski izbori u svibnju 2019. izravno će utjecati na vaš život. Ondje će se odlučiti na koji će način Europa u nadolazećim godinama pristupiti pitanjima radnih mjesta, poslovanja, sigurnosti, migracija i klimatskih promjena.

Te odluke trebamo donositi svi zajedno jer Europa pripada svima nama. Nije važan samo vaš glas, već i glasovi vaše obitelji, prijatelja, susjeda i kolega. Kada svi glasaju, svi pobjeđuju.

Kako glasati?

Iako postoje određeni zajednički izborni propisi, neki se aspekti razlikuju od zemlje do zemlje, primjerice je li moguće glasati poštom ili iz inozemstva.

Konkretni detalji kao što su imena kandidata i lokacije biračkih mjesta postupno će postajati dostupni. Najnovije podatke objavljuje izborno povjerenstvo u vašoj državi.

Ako živite u nekoj drugoj članici EU-a, ondje biste trebali moći glasati za svog zastupnika. Ali ako vaša matična zemlja dopušta glasovanje iz inozemstva, možda imate mogućnost glasati i odande, no to trebate provjeriti u svom veleposlanstvu. Naravno, glasati možete samo jednom, bilo u vašoj matičnoj zemlji ili u zemlji u kojoj živite, ali ne u obje.

Moramo promijeniti Europu i učiniti je učinkovitijom na način da reagiramo na pitanja koja izazivaju zabrinutost građana i nadogradimo ono što smo već postigli.

Predsjednik Parlamenta Antonio Tajani

     

Krenite korak dalje

Ne morate stati samo na glasanju. Možete preuzeti ključnu ulogu u pridobivanju ljudi da izađu na izbore i odrede smjer u kojemu će se kretati EU.

Prijavite se i sudjelujte u promicanju demokracije .

     

Europski izbori

Saznajte kako funkcioniraju europski izbori i kako glasati  u svojoj zemlji ili inozemstvu.

     

Naše informacije za medije

Ako ste novinar koji izvještava o izborima, sve što trebate možete naći u našim informacijama za medije .

     

Zašto glasati na europskim izborima?

Posljednjih godina Europski parlament učinio je mnogo kako bi poboljšao razne aspekte vašeg života. U sljedećem sazivu treba nastaviti s tim radom. Pogledajte ovaj pregled  i s prijateljima podijelite razloge koje smatrate najvažnijima.

EU se bavi mnogim stvarima, od poticanja trgovine i istraživanja do zaštite potrošača. Time mijenja vaš grad i regiju. Saznajte što je EU učinio za vas .

Na koji me način zastupnici predstavljaju?

Na europskim izborima birate zastupnike za koje želite da vas predstavljaju i štite vaše interese u EU-u. Ne samo da zastupnici rade na novim zakonima i odlučuju o njima, u njihovoj je nadležnosti glasati o novim trgovinskim sporazumima, nadzirati institucije EU-a i potrošnju novca poreznih obveznika, kao i pokretati istrage o konkretnim pitanjima.

Detalji o europskim izborima

Svakih pet godina građani Europske unije biraju svoje predstavnike u Europskom parlamentu, neposredno izabranoj instituciji koja štiti njihove interese u postupku odlučivanja u EU-u. Načini glasanja diljem EU-a međusobno se razlikuju, no imaju i neka zajednička obilježja. Kratki pregled postupka izbora zastupnika u Europskom parlamentu:

Koliko ima zastupnika iz pojedine zemlje?

Broj mjesta utvrđen je europskim ugovorima. Pritom se uzima u obzir broj stanovnika svake zemlje, ali manje zemlje dobivaju više mjesta no što bi dobile strogom primjenom proporcionalnosti. Trenutačno se broj zastupnika kreće od šest zastupnika za Maltu, Luksemburg i Cipar do 96 zastupnika za Njemačku.

Izborni sustav

Prema pravilima pri izboru zastupnika treba koristiti jedan od oblika proporcionalne zastupljenosti. Sustavom je osigurano da ako neka stranka dobije 20 % glasova, tada ona dobije i otprilike 20 % ukupnog broja zastupničkih mjesta, tako da i manje i veće političke stranke imaju priliku poslati predstavnike u Europski parlament.

Zemlje članice imaju pravo odlučivanja o mnogim drugim važnim aspektima postupka glasanja. Neke zemlje, na primjer, svoj teritorij dijele u regionalne izborne jedinice, dok druge imaju samo jednu izbornu jedinicu.

Glasanje

Zemlje Europske unije imaju različita izborna pravila te svaka može odlučiti o danu izbora u okviru predodređena četiri dana, od četvrtka (dan na koji obično glasa Nizozemska) do nedjelje (kad većina zemalja održava izbore).

Tko se natječe na izborima?

Na izborima sudjeluju nacionalne političke stranke, no nakon izbora većina se zastupnika učlanjuje u transnacionalne klubove zastupnika. Većina nacionalnih stranaka povezana je u europske političke stranke (vidi nastavak za više informacija) pa je jedno od najvažnijih pitanja na dan izbora koja će od tih europskih skupina imati veći utjecaj u sljedećem zakonodavnom razdoblju.

Pravo glasa o tome tko će biti na čelu Komisije

Na izborima 2014. godine vodeće europske političke stranke po prvi su put nominirale svoje kandidate za položaj predsjednika Europske komisije, koja je izvršno tijelo EU-a. Kandidat stranke Europske pučke stranke dobio je mjesto predsjednika Komisije nakon što ga je odobrila većina zastupnika u novom Parlamentu.

Glasanjem na europskim izborima građani su i odlučili tko će biti zadužen za predlaganje i vođenje politika EU-a.

Europske političke stranke trebale bi predložiti svoje vodeće kandidate za izbore 2019.

Europske političke stranke

Političke stranke na europskoj razini čine nacionalne stranke i pojedinci, a zastupljene su u više država članica. Nacionalne se stranke natječu na europskim izborima, no često su udružene u europske političke stranke, a nakon izbora se zajedno s drugim stankama sličnih stavova iz svoje političke obitelji pridružuju klubovima zastupnika u Europskom parlamentu.