Europski izbori 2019. godine:Jesu li europski izbori ušli u novu fazu? 

Poslijeizborne ankete Eurobarometra koje naručuje Europski parlament predstavljaju jedno od najopsežnijih dostupnih kvantitativnih istraživanja u kojima se analizira glasačko ponašanje i motivacija kada je riječ o izborima za Europski parlament. Neposredno nakon izbora održanih u svibnju, izravno je anketirano 28 000 osoba diljem EU-a.

Polazeći od značajnog porasta izlaznosti na izborima 2019. (50,6 %, + 8 postotnih bodova u odnosu na 2014.), u tom se izvješću detaljno analizira tko je glasovao na europskim izborima 2019., kao i varijacije među državama članicama EU-a, sociodemografskim i socioprofesionalnim skupinama. Rezultati istraživanja posebno pokazuju kako se izlaznost mlađih glasača odrazila na ukupnu izlaznost, teme i rezultate: + 14 postotnih bodova kod osoba mlađih od 25 i + 12 postotnih bodova kod osoba u dobi od 25 do 39 godina. Osjećaj građanske dužnosti, kako navodi 52 % ispitanika, postao je dublje ukorijenjen kod Europljana kada je riječ o izborima za Europski parlament, a na odaziv su utjecala i sve pozitivnija stajališta prema EU-u.

Glavna pitanja koja su potaknula građane da glasuju su gospodarstvo i rast (44 %), borba protiv klimatskih promjena (37 %) te promicanje ljudskih prava i demokracije (37 %). 36 % ispitanika koji su glasali kao prioritet su naveli način na koji bi EU trebao funkcionirati u budućnosti, a 34 % imigraciju. Gospodarstvo i rast te borba protiv klimatskih promjena i zaštita okoliša, najčešće su spominjane teme u 16, odnosno 8 zemalja.

Broj Europljana koji smatraju da u EU-u njihov glas nešto znači znatno se povećao, tj. za 7 postotnih bodova na 56 %, a potpora članstvu u Uniji i dalje je na rekordno visokoj razini, pa tako 59 % ispitanika gleda pozitivno na članstvo svoje zemlje u EU-u.

Rezultati istraživanja pokazuju i da je Brexit imao određeni utjecaj, pa je tako 22 % ispitanika izjavilo da je Brexit, barem u određenoj mjeri, utjecao na njihovu odluku da izađu na izbore.

Ova poslijeizborna anketa Parlamenta također prvi put sadržava potpuni skup konkretnih pitanja o danim glasovima, čime se omogućuje temeljita analiza odluka o glasovanju ispitanika i neograničeno unakrsno analiziranje u kombinaciji sa svim ostalim pokazateljima iz ankete.

Terenski rad za ovu poslijeizbornu anketu provodio se od 7. do 26. lipnja 2019. Izravno je anketirano 27 464 Europljana u dobi od 15 godina ili više u svih 28 država članica.