Parlameter 2019: Odazvati se pozivu i nakon izbora. Jači parlament koji čuje glas građana 

Nekoliko mjeseci nakon europskih izbora jesensko istraživanje Parlamenta u sklopu Eurobarometra (Parlametar 2019.) pokazuje da članstvo u Europskoj uniji može računati na široku potporu građana: gotovo 60 % Europljana i dalje podržava članstvo svojih zemalja u EU-u.

Osim toga, europski izbori 2019. pozitivno su doprinijeli većem zadovoljstvu načinom na koji demokracija funkcionira u Europskoj uniji: 52 % (+ 3 postotna boda) Europljana dijeli to mišljenje.

Konkretno, europski građani žele snažniji Europski parlament: 58 % ispitanika traži veći utjecaj Parlamenta u budućnosti. To je povećanje od 7 postotnih bodova od proljeća 2019. i najviši postotak u vezi s tim pitanjem od 2007.

Klimatske promjene najvažnija su tema za većinu Europljana. Iako se prioriteti pojedinačnih država članica razlikuju, klimatske promjene općenito su na vrhu popisa prioriteta EU-a, ispred borbe protiv siromaštva, terorizma i nezaposlenosti. Kad je riječ o europskim vrijednostima, velika većina smatra da su ljudska prava diljem svijeta, sloboda govora i rodna ravnopravnost temeljne vrijednosti koje se moraju očuvati u Europskoj uniji.

Parlametar 2019. bavi se detaljnije pitanjem zaštite okoliša. Apsolutna većina ispitanika smatra da su klimatske promjene najvažnije okolišno pitanje današnjice. Tek iza toga slijede onečišćenje zraka i mora, krčenje šuma i sve veća količina otpada. Osim toga, šest od deset Europljana smatra da su prosvjedi mladih zbog klime imali izravan politički utjecaj na EU, ali i na nacionalnu politiku.

Konačno, ali ne manje važno, jesenski Eurobarometar Parlamenta nudi uvid o tome kakve informacije o EU-u najviše zanimaju europske građane i kako građani zamišljaju svoje veće sudjelovanje u donošenju politika EU-a. Ukupno bi tri četvrtine Europljana (77 %) željelo dobiti više informacija o aktivnostima europskih institucija, posebno o konkretnom učinku zakonodavstva EU-a na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te o aktivnostima Europskog parlamenta i njegovih zastupnika.