Nagrade 

Europski parlament ne bavi se isključivo zakonodavnim radom, već nastoji i promicati izvrsnost. Svake godine Parlament dodjeljuje četiri nagrade za iznimna postignuća na području ljudskih prava, kinematografije, projekata za mlade i dobroga građanskog ponašanja. To je prilika za isticanje velikoga truda pojedinaca i organizacija koji nastoje učiniti svijet nešto boljim te za poticanje ostalih na slijeđenje njihova primjera.

 • Nagrada „Europski građanin” – nagrada za iznimna postignuća. 

  Europski parlament svake godine dodjeljuje nagradu „Europski građanin”. Nagrada se dodjeljuje kao priznanje za iznimna postignuća u sljedećim područjima:

  • Projektima kojima se promiče bolje uzajamno razumijevanje građana država članica i njihova uža suradnja ili olakšava prekogranična ili transnacionalna suradnja unutar Europske unije.
  • Projektima koje uključuju dugoročnu prekograničnu ili transnacionalnu kulturnu suradnju koja doprinosi jačanju europskog duha.
  • Projektima koji su povezani s tekućom Europskom godinom (ako je primjenjivo). 
  • Projektima kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima.

  Građani, skupine građana, udruge ili organizacije mogu se prijaviti za nagradu „Europski građanin” za projekte koje su proveli ili pak mogu nominirati drugog građana, skupinu, udrugu ili organizaciju za nagradu „Europski građanin”.

  Zastupnici u Europskom parlamentu imaju pravo nominirati kandidate pri čemu svaki od njih može predložiti samo jednog kandidata godišnje.

  Rekordni broj prijava za nagradu „Europski građanin” za 2020. godinu.

   Prijavljeni projekti iz svih država članica, njih ukupno 266, bave se temama kao što su zaštita okoliša, borba protiv dezinformacija, ali i protiv koronavirusa.

   Od srca zahvaljujemo svima koji su se prijavili vlastiti ili tuđi projekt.

   Nacionalne izborne komisije ocijenit će sve prijave i odabrati najviše pet projekata koji će biti poslani Odboru za nagradu koji će potom odlučiti o konačnim pobjednicima (jedan po državi članici).

   Pratite ovu internetsku stranicu na kojoj ćemo vas izvještavati o sljedećim etapama dodjele nagrade.

  Za više informacija:

    
 • Nagrada Saharov za slobodu mišljenja 

  Nagrada Saharov dodjeljuje se za iznimna postignuća na jednom od sljedećih područja:

  • zauzimanje za ljudska prava i temeljne slobode, osobito za pravo na slobodno izražavanje mišljenja,
  • zaštita prava manjina,
  • poštovanje prema međunarodnome pravu,
  • razvoj demokracije i provedba vladavine prava
     
  • Europska nagrada za mlade „Karlo Veliki” – za sve vrlo motivirane mlade Europljane 

   Cilj europske nagrade za mlade „Karlo Veliki” je potaknuti razvoj europske svijesti među mladima te njihovo sudjelovanje u europskim integracijskim projektima. Nagrada se dodjeljuje projektima mladih kojima se potiče međusobno razumijevanje, promiče razvoj svijesti o zajedničkom europskom identitetu i nude praktični primjeri kako Europljani žive zajedno kao jedno društvo.

   Dodjeljuju je jednom godišnje zajednički Europski parlament i Zaklada međunarodne nagrade „Karlo Veliki” iz Aachena, a nagrada za najbolji projekt iznosi 5 000 eura, druga nagrada 3 000 eura i treća 2 000 eura. Dio nagrade čini i posjet troje finalista Europskom parlamentu (u Bruxellesu ili Strasbourgu). Predstavnici svih 28 odabranih nacionalnih projekata pozivaju se na četverodnevno putovanje u Aachen u Njemačkoj.

   Dobitnike nagrada za tri najbolja projekta objavljuju predsjednik Europskog parlamenta i predstavnik Zaklade međunarodne nagrade „Karlo Veliki” iz Aachena.

     
  • Nagrada LUX – podrška kulturi i europskom identitetu 

   Nagrada LUX Europskog parlamenta od 2007. godine usmjerava pozornost na filmove koji se bave samom srži rasprava u europskoj javnosti. Parlament smatra da film kao masovni kulturni medij može poslužiti kao idealno komunikacijsko sredstvo za raspravu i promišljanje o Europi i njezinoj budućnosti. Film je popularan i privlači različite naraštaje, a uživanje u njemu nije skupo.