Regels inzake passend gedrag 

Het Europees Parlement heeft voor zijn leden en ambtenaren regels opgesteld betreffende transparantie en ethiek. Meer weten?

Het voorkomen van intimidatie en discriminatie

De leden onthouden zich van elke vorm van psychologische of seksuele intimidatie en nemen de code voor passend gedrag bij de uitoefening van hun mandaat in acht (zie artikel 10, lid 6, van het Reglement).

De code voor passend gedrag voor de leden van het Europees Parlement is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat de leden iedereen die bij het Europees Parlement werkt met waardigheid, beleefdheid en eerbied, en zonder vooroordelen en discriminatie behandelen.

Daarbij moeten de leden zich op professionele wijze gedragen en zich bij contacten met personeelsleden onthouden van neerbuigende, kwetsende, beledigende of discriminerende taal en andere onethische, vernederende of onrechtmatige handelingen.

De code voor passend gedrag is als bijlage bij het Reglement van het Europees Parlement gevoegd (bijlage II).

Wanneer zij hun ambt als lid van het Parlement opnemen, moeten de leden een verklaring ondertekenen waarmee ze toezeggen zich aan de code te zullen houden.

Leden die deze verklaring niet ondertekenen, kunnen niet worden gekozen als ambtsdragers van het Parlement of een van zijn organen, kunnen niet worden aangewezen als rapporteur en kunnen evenmin deelnemen aan officiële delegaties en interinstitutionele onderhandelingen. Alle verklaringen – of deze wel of niet zijn ondertekend – worden op de profielpagina’s van de leden op de website van het Parlement geplaatst. De handtekeningen van de leden mogen niet op de website worden geplaatst. In plaats daarvan worden de verklaringen voorzien van de datum waarop ze zijn ondertekend.

Wat is een belangenconflict en hoe te handelen in een dergelijk geval?

In de gedragscode voor de leden van het Europees Parlement inzake integriteit en transparantie is vastgelegd dat de leden alleen in het algemeen belang mogen handelen en zich bij de uitoefening van hun taken moeten laten leiden door de beginselen van belangeloosheid, integriteit, transparantie, toewijding, eerlijkheid, verantwoordelijkheid en eerbied voor de waardigheid en het aanzien van het Parlement.

In de gedragscode wordt beschreven wat een belangenconflict is en hoe de leden met belangenconflicten moeten omgaan. Bovendien moeten de leden uit hoofde van de gedragscode verplicht opgave doen van hun privébelangen en moeten zij een vermogensverklaring en, in voorkomend geval, een verklaring over kennis van mogelijke belangenconflicten indienen. Ook moeten zij aangeven wanneer zij evenementen bijwonen die door derden worden georganiseerd en wanneer zij in officiële hoedanigheid geschenken ontvangen met een geschatte waarde van meer dan 150 euro.

Verder moeten de leden alle geplande vergaderingen bekendmaken met belangenvertegenwoordigers die onder het transparantieregister vallen en vertegenwoordigers van overheidsinstanties van landen die niet tot de EU behoren, ook wanneer de leden bij de betreffende vergaderingen door hun medewerkers worden vervangen.

Aan leden die de gedragscode overtreden kunnen door de Voorzitter sancties worden opgelegd. Deze sancties worden tijdens een plenaire vergadering aangekondigd door de Voorzitter en worden vervolgens op de website van het Parlement bekendgemaakt.

Meer informatie:   Reglement van het Europees Parlement:Artikel 11 – Gedragsregels met betrekking tot integriteit en transparantie

Regels inzake ethisch gedrag voor ambtenaren

Europese ambtenaren moeten zich niet alleen aan een reeks regels houden wanneer zij hun beroepstaken uitoefenen, maar ook wanneer zij niet meer voor de instellingen werken. Deze regels zijn neergelegd in het statuut van de ambtenaren en in de door het Bureau van het Europees Parlement goedgekeurde gedragscode, uit hoofde waarvan ambtenaren onafhankelijk, behoedzaam, discreet en loyaal moeten zijn.

Deze algemene verplichtingen zijn vastgesteld om de werkzaamheden en het aanzien van de EU en haar ambtenaren te beschermen en gelden voor de ambtenaren van het Parlement zowel bij de uitoefening van hun taken als in hun privéleven.

Dit houdt in dat onmiddellijk melding moet worden gemaakt van eventuele belangen in bedrijven of organisaties die de nakoming van deze verplichtingen in gevaar zouden kunnen brengen. Voor nevenactiviteiten, al dan niet tegen beloning, moet eerst toestemming worden gevraagd.

Ambtenaren van het Parlement mogen zonder voorafgaande toestemming geen geschenken of andere attenties van meer dan 100 euro per geschenk of attentie, en 300 euro per jaar aanvaarden van derden.

Tot slot moeten ambtenaren het Parlement, wanneer zij de instellingen hebben verlaten, op de hoogte stellen als zij van plan zijn betaalde dan wel onbetaalde activiteiten te verrichten.

Meer informatie over de regels inzake contacten met lobbygroepen is te vinden op de website over lobbygroepen en transparantie.