European elections     
 

Alegerile europene 

23 - 26 mai 2019 

Următoarele alegeri europene vor avea loc între 23 și 26 mai 2019, când toți cetățenii adulți din statele membre ale UE vor avea ocazia să își aleagă reprezentanții în Parlamentul European. Contribuie la conturarea viitorului Europei, mergând la vot!

Ultimele alegeri europene din 2014 au fost cele mai mari alegeri transnaționale organizate vreodată în același timp. De data aceasta, miza este și mai importantă. Votând, vei contribui la decizia privind Europa din anii ce vin.

Alegerile europene din mai 2019 vor avea un impact direct asupra vieții tale. Ele vor decide cum va acționa Europa în următorii ani pentru a răspunde preocupărilor tale legate de locurile de muncă, de afaceri, securitate, migrație și schimbările climatice.

Deoarece Europa este a noastră, a tuturor, ar trebui să luăm aceste decizii împreună. Așa că nu este important să votezi doar tu, ci și familia, prietenii, vecinii și colegii tăi. Când toată lumea votează, toată lumea câștigă.

 

Procedura de vot

Deși există unele reguli comune privind alegerile, o serie de aspecte diferă de la o țară la alta, cum ar fi posibilitatea de a vota prin corespondență sau în străinătate.

Detalii specifice despre numele candidaților și despre secția ta de vot vor deveni, treptat, disponibile. Contactează autoritatea electorală din țara ta pentru a afla ultimele noutăți.

Dacă locuiești într-o altă țară a UE, ar trebui să ai posibilitatea să îți alegi deputatul european acolo. Dacă țara ta de origine permite votul în străinătate, s-ar putea să ai posibilitatea să te prezinți la urne și în țara-gazdă. Verifică la ambasada ta dacă acest lucru este posibil. Evident, poți vota o singură dată: fie în țara de origine, fie în țara-gazdă, în niciun caz în ambele.

Trebuie să schimbăm Europa, să o facem mai eficientă și să oferim un răspuns la preocupările cetățenilor, bazându-ne pe ceea ce am realizat deja.

Președintele Parlamentului, Antonio Tajani

     

Fă încă un pas

Nu te limita doar la a vota. Poți face mult mai mult: convinge-i și pe alții să voteze și să decidă direcția Uniunii.

Înscrie-te și contribuie la promovarea democrației .

     

Alegerile europene

Află cum funcționează alegerile europene și cum poți vota  în țara ta sau din străinătate.

     

Dosarul nostru de presă pentru alegeri

Dacă ești jurnalist și relatezi despre alegeri, poți găsi toate informațiile de care ai nevoie în dosarul nostru de presă .

     

De ce să votezi la alegerile europene?

Parlamentul European a depus, în ultimii ani, multe eforturi pentru a-ți îmbunătăți diferite aspecte ale vieții. Activitatea va trebui să continue și în următoarea legislatură. Citește această sinteză  și discută cu prietenii tăi despre motivele care ți se par cele mai importante.

UE se implică în multe domenii, de la sprijinirea schimburilor comerciale la protecția consumatorilor și stimularea cercetării. Localitatea și regiunea ta se schimbă ca urmare a deciziilor sale. Află ce avantaje ți-a adus apartenența la UE .

Cum mă reprezintă deputații europeni?

La alegerile europene alegi de fapt persoanele care dorești să te reprezinte în Parlamentul European și să-ți apere interesele în Uniune. Deputații europeni nu doar elaborează și decid asupra actelor legislative, ci și votează noi acorduri comerciale, supraveghează instituțiile UE și modul în care sunt cheltuiți banii tăi de contribuabil și lansează investigații pe anumite teme.

Alegerile europene în detaliu

Din cinci în cinci ani, cetățenii UE își aleg reprezentanții în Parlamentul European, instituția ai cărei membri sunt aleși în mod direct și care le apără interesele în procesul decizional de la nivelul UE. Sistemele electorale din UE sunt variate, dar există anumite elemente comune. Vă prezentăm în continuare pe scurt modul în care sunt aleși deputații în Parlamentul European (deputații PE).

Câți deputați PE sunt aleși în fiecare țară?

Repartizarea numărului de mandate este prevăzută în tratatele europene. Aceasta ține seama de numărul de locuitori ai fiecărei țări, țările mai mici având însă mai mulți deputați decât ar avea dacă s-ar aplica principiul proporționalității stricte. În prezent, numărul deputaților variază de la șase pentru Malta, Luxemburg și Cipru la 96 pentru Germania.

Sistemul electoral

Conform normelor în vigoare, la alegerea deputaților PE se utilizează o formă de reprezentare proporțională. Acest sistem permite ca, în cazul în care un partid primește 20% din voturi, acesta să câștige aproximativ 20% din mandate, ceea ce le dă și partidelor mai mari și celor mai mici oportunitatea de a-și trimite reprezentanții în Parlamentul European.

Statele membre sunt însă libere să decidă asupra multor alte aspecte importante din procedura de vot. De exemplu, unele își împart teritoriul în circumscripții electorale regionale, altele au o singură circumscripție electorală.

Zilele de vot

Deoarece țările din UE au tradiții electorale diferite, fiecare își poate alege ziua de vot dintr-o perioadă de patru zile, de joi (ziua în care se votează în general în Țările de Jos) până duminică (ziua în care se desfășoară alegerile în majoritatea țărilor).

Cine participă la alegeri?

La alegeri participă partidele politice naționale, dar, odată aleși, majoritatea deputaților PE aleg să devină membri ai grupurilor politice transnaționale. Cele mai multe partide naționale sunt afiliate la un partid politic paneuropean (pentru mai multe informații, a se vedea mai jos). Prin urmare, cea mai importantă întrebare în seara alegerilor este care dintre aceste grupări europene va exercita cea mai mare influență în cursul următorului mandat.

Un cuvânt de spus în privința președintelui Comisiei

La alegerile din 2014, principalele partide politice europene și-au numit pentru prima dată candidații la funcția de președinte al Comisiei Europene, care este brațul executiv al UE. Candidatul Partidului Popular European a primit postul de președinte al Comisiei după ce a obținut aprobarea majorității din noul Parlament.

Astfel, prin votul lor la alegerile europene, cetățenii au putut să hotărască cine va fi responsabil de propunerea și aplicarea politicilor UE.

Se preconizează că partidele politice europene își vor propune candidații cap de listă și pentru alegerile din 2019.

Partidele politice europene

Un partid politic de la nivel european este compus din partide naționale și deputați individuali și este reprezentat în mai multe state membre. La alegerile europene participă partide naționale. Acestea sunt însă adeseori asociate unui partid politic european. După alegeri, ele se alătură unui grup politic din Parlamentul European care include partide cu valori similare din aceeași familie politică.