Premii 

Activitatea Parlamentului European nu se limitează doar la legiferare. O activitate importantă pentru Parlament este și promovarea excelenței. În fiecare an, instituția acordă patru premii pentru recunoașterea excelenței în domeniul drepturilor omului, al cinematografiei, al proiectelor pentru tineret și al cetățeniei. Aceasta este o oportunitate de a aduce în prim-plan persoane și organizații care depun eforturi considerabile pentru a schimba în bine lumea în care trăim și de a încuraja și alte persoane să le urmeze exemplul.

 • Premiul Saharov - pentru libertatea de gândire 

  Premiul Saharov se acordă pentru realizări deosebite în unul dintre următoarele domenii:

  • apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în special a libertății de exprimare
  • protejarea drepturilor minorităților,
  • respectarea dreptului internațional,
  • consolidarea democrației și punerea în aplicare a principiilor statului de drept
     
     
  • Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni – pentru tinerii europeni foarte motivați 

   Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni dorește să încurajeze atât dezvoltarea unei conștiințe europene în rândul tinerilor, cât și participarea acestora la proiecte de integrare europeană. Premiul este acordat acelor proiecte realizate de tineri care promovează buna înțelegere și dezvoltarea unui simț comun al identității europene și care dau exemple practice de europeni care trăiesc împreună ca o comunitate.

   Acordat în comun anual de Parlamentul European și Fundația pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen, premiul întâi, pentru cel mai bun proiect, este de 5 000 EUR, premiul 2 este de 3 000 EUR, iar premiul 3 de 2 000 EUR. Cei trei laureați finali ai premiului beneficiază de o vizită la Parlamentul European (la Bruxelles sau Strasbourg). Reprezentanții tuturor celor 28 de proiecte naționale selectate vor fi invitați într-o excursie de patru zile la Aachen, în Germania.

   Premiile acordate pentru cele mai bune trei proiecte vor fi prezentate de Președintele Parlamentului European și de către reprezentantul Fundației pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen.

     
     
  • Premiul cetățeanului european - O distincție pentru realizări excepționale 

   În fiecare an, Parlamentul European acordă „Premiul cetățeanului european”. Acest premiu se dorește a fi o distincție pentru realizări excepționale în domeniile următoare:

   activități sau acțiuni realizate de cetățeni, grupuri, asociații sau organizații care au demonstrat un angajament remarcabil pentru promovarea unei mai bune înțelegeri reciproce și a unei integrări mai puternice în rândul cetățenilor statelor membre sau pentru facilitarea cooperării transfrontaliere sau transnaționale în cadrul Uniunii Europene; ar putea fi luate în considerare, de asemenea, activități sau acțiuni realizate de cetățeni angajați în cooperarea culturală transfrontalieră sau transnațională pe termen lung, care contribuie la consolidarea spiritului european; sunt preferate proiectele legate de Anul european în curs.

   activitățile de zi cu zi prin care sunt concretizate valorile consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

   Doar deputații în Parlamentul European au dreptul să prezinte candidaturi - câte una per deputat în fiecare an.

     
     
  • Premiul LUX - Sprijinirea culturii și a identității europene 

   Începând din 2007, Premiul LUX al Parlamentului European aduce în prim-plan, în fiecare an, filme care abordează teme centrale ale dezbaterii publice europene. Parlamentul European consideră că cinematografia, un vector al comunicării de masă în domeniul cultural, poate fi un mediu ideal pentru dezbatere și reflecție asupra Europei și viitorului său. Cinematografia se bucură de o mare popularitate, prezintă atracție pentru generații diferite și este accesibilă.