Întrebări adresate de cetățeni (Ask EP) 

Dacă doriți informații mai detaliate în legătură cu activitățile, competențele și organizarea Parlamentului European, puteți contacta Unitatea pentru întrebările adresate de cetățeni (Ask EP) utilizând formularul care poate fi accesat mai jos.

Dumneavoastră ne adresați întrebări, noi vă răspundem

Puteți consulta o selecție de subiecte recente de un interes deosebit pentru cetățenii care se adresează Parlamentului European în scris și răspunsurile noastre la aceste întrebări.

 • Ce face Uniunea Europeană pentru a proteja drepturile pasagerilor care utilizează transportul aerian? 

  Uniunea Europeană (UE) dispune de o legislație care ne protejează drepturile atunci când călătorim cu avionul. De mulți ani, Parlamentul European pledează pentru un nivel mai ridicat de protecție, iar în contextul pandemiei de Covid-19, Comisia Europeană a luat măsuri pentru ca drepturile pasagerilor aerieni să fie protejate în continuare.

    
 • Poziția Parlamentului European față de Conferința privind viitorul Europei 

  Ca reacție la evoluții precum creșterea importanței economiei digitale, schimbările climatice, migrația, terorismul și ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), sunt tot mai numeroase apelurile la o reformă instituțională a UE și o mai mare implicare a cetățenilor. În consecință, a fost lansat un proces de reflecție privind viitorul Uniunii nu numai la nivel instituțional, ci și în mediul academic și în forurile politice mai largi.

    
 • Care este rolul comisiilor Parlamentului European și cum își desfășoară ele activitatea? 

  Comisiile Parlamentului European examinează în detaliu propunerile legislative ale UE și propun modificări, pe care deputații le dezbat și le votează ulterior. Comisiile joacă un rol esențial în sistemele decizionale ale UE și în exercitarea competențelor Parlamentului European.

    
 • Care este poziția Parlamentului European cu privire la situația din Siria? 

  Situația din Siria a fost amplu dezbătută și tratată în numeroase rezoluții ale Parlamentului European. Într-o rezoluție adoptată la 15 martie 2018, Parlamentul European a condamnat dur „... toate atrocitățile și încălcările la scară largă ale drepturilor omului și dreptului internațional umanitar comise în timpul conflictului, și în special actele forțelor regimului Assad, inclusiv cu sprijinul aliaților săi, Rusia și Iranul, precum și pe cele ale organizațiilor teroriste listate de ONU”. De asemenea, Parlamentul și-a exprimat regretul profund cu privire la „eșecul repetat al eforturilor regionale și internaționale de a pune capăt războiului” și a făcut apel „la o cooperare reînnoită și intensivă la nivel global pentru a se ajunge la o soluționare pașnică și sustenabilă a conflictului”.

    
 • Care sunt grupurile politice din Parlamentul European și cum se formează ele? 

  În Parlamentul European, deputații nu acționează pe baza naționalității, ci mai degrabă pe baza afinităților politice. Prin urmare, deputații și numeroasele partide politice pe care le reprezintă formează grupuri politice care împărtășesc valori și agende similare. Aceste grupuri ocupă zone clar delimitate în hemiciclul Parlamentului European. În urma alegerilor europene din mai 2019, s-au format șapte grupuri politice în Parlamentul European. Deputații care nu fac parte din niciun grup politic sunt denumiți „deputați neafiliați”.

    
 • Dacă doriți textul integral într-o anumită limbă oficială a UE, vă rugăm să adresați o cerere scrisă Unității pentru întrebările adresate de cetățeni (Ask EP) utilizând acest formular.