Poizvedbe državljanov (Ask EP) 

Če želite izvedeti več o Evropskem parlamentu, o njegovih stališčih in dejavnostih ter o njegovi organizaciji, pravilih, pristojnostih in postopkih, se lahko prek obrazca, ki je na voljo spodaj, obrnete na Oddelek za poizvedbe državljanov (Ask EP).

Vi sprašujete, mi odgovarjamo

Tukaj lahko najdete izbor nedavnih perečih tem, o katerih so državljani naslovili vprašanje na Evropski parlament, in naše odgovore.

 • Poizvedbe državljanov za Evropski parlament v letu 2019 

  Državljani iz vse Evropske unije in drugod po svetu so se v letu 2019 obračali na Evropski parlament ter prosili za informacije, izrazili svoje mnenje ali predstavili svoje zamisli o najrazličnejših temah. Oddelek za poizvedbe državljanov (Ask EP) skrbi za to, da dobijo jasen odgovor na zastavljena vprašanja.

  Evropski parlament oziroma njegov predsednik sta v letu 2019 prejela več kot 68.000 vprašanj, pripomb in predlogov.

    
 • Evropska prireditev za mlade 

  Državljani Evropskemu parlamentu redno pošiljajo vprašanja o evropski prireditvi za mlade. Zanima tudi tebe? Več o tem, kako lahko sodeluješ ... Evropska prireditev za mlade (imenovana tudi EYE) je dvodnevna prireditev, ki na sedežu Evropskega parlamenta v Strasbourgu združi več tisoč mladih Evropejcev.

    
 • Kako stopiti v stik z Evropskim parlamentom 

  Evropski parlament redno prejema vprašanja državljanov o tem, kako stopiti v stik z Evropskim parlamentom, njegovimi poslanci in službami. Na koga se lahko obrnete z vprašanjem?

    
 • Vloga Evropskega parlamenta pri predstavitvah kandidatov za komisarje v letu 2019 

  Evropski parlament redno dobiva vprašanja državljanov o tem, kakšno vlogo ima pri potrditvi nove Evropske komisije. Evropski parlament v skladu s Pogodbo o Evropski uniji v postopku potrditve nove Evropske komisije sodeluje v dveh fazah.

    
 • Prevajanje in tolmačenje v Evropskem parlamentu 

  Evropski parlament redno dobiva vprašanja državljanov o tem, kako sta v Evropskem parlamentu organizirana prevajanje in tolmačenje. Evropska unija ima 24 uradnih jezikov in to so: angleščina, bolgarščina, češčina, danščina, estonščina, finščina, francoščina, grščina, hrvaščina, irščina, italijanščina, latvijščina, litovščina, madžarščina, malteščina, nemščina, nizozemščina, poljščina, portugalščina, romunščina, slovaščina, slovenščina, španščina in švedščina.

    
 • Če želite dostop do celotnega besedila v vašem uradnem jeziku EU, izpolnite ta obrazec in ga pošljite Oddelku za poizvedbe državljanov (Ask EP).