Poizvedbe državljanov (Ask EP) 

Če želite izvedeti več o dejavnostih, pristojnostih in organizaciji Evropskega parlamenta, se lahko prek spodaj dostopnega obrazca obrnete na Oddelek za poizvedbe državljanov.

Vi sprašujete, mi odgovarjamo

Tukaj lahko najdete izbor nedavnih perečih tem, o katerih so državljani naslovili vprašanje na Evropski parlament, in naše odgovore.

 • Poizvedbe državljanov za Evropski parlament v letu 2019 

  Državljani iz vse Evropske unije in drugod po svetu so se v letu 2019 obračali na Evropski parlament ter prosili za informacije, izrazili svoje mnenje ali predstavili svoje zamisli o najrazličnejših temah. Oddelek za poizvedbe državljanov (Ask EP) skrbi za to, da dobijo jasen odgovor na zastavljena vprašanja.

  Evropski parlament oziroma njegov predsednik sta v letu 2019 prejela več kot 68.000 vprašanj, pripomb in predlogov.

    
 • Evropska prireditev za mlade 

  Državljani Evropskemu parlamentu redno pošiljajo vprašanja o evropski prireditvi za mlade. Zanima tudi tebe? Več o tem, kako lahko sodeluješ ... Evropska prireditev za mlade (imenovana tudi EYE) je dvodnevna prireditev, ki na sedežu Evropskega parlamenta v Strasbourgu združi več tisoč mladih Evropejcev.

    
 • Kako stopiti v stik z Evropskim parlamentom 

  Evropski parlament redno prejema vprašanja državljanov o tem, kako stopiti v stik z Evropskim parlamentom, njegovimi poslanci in službami. Na koga se lahko obrnete z vprašanjem?

    
 • Vloga Evropskega parlamenta pri predstavitvah kandidatov za komisarje v letu 2019 

  Evropski parlament redno dobiva vprašanja državljanov o tem, kakšno vlogo ima pri potrditvi nove Evropske komisije. Evropski parlament v skladu s Pogodbo o Evropski uniji v postopku potrditve nove Evropske komisije sodeluje v dveh fazah.

    
 • Prevajanje in tolmačenje v Evropskem parlamentu 

  Evropski parlament redno dobiva vprašanja državljanov o tem, kako sta v Evropskem parlamentu organizirana prevajanje in tolmačenje. Evropska unija ima 24 uradnih jezikov in to so: angleščina, bolgarščina, češčina, danščina, estonščina, finščina, francoščina, grščina, hrvaščina, irščina, italijanščina, latvijščina, litovščina, madžarščina, malteščina, nemščina, nizozemščina, poljščina, portugalščina, romunščina, slovaščina, slovenščina, španščina in švedščina.

    
 • Če želite dostop do celotnega besedila v vašem uradnem jeziku EU, izpolnite ta obrazec in ga pošljite Oddelku za poizvedbe državljanov (Ask EP).