EU-valet är din chans att delta i beslutsfattandet 

Valet till Europaparlamentet den 9 juni 2024 ger dig chansen att använda din röst och bestämma vilken riktning Europa ska gå.

Genom att rösta i EU-valet utövar du din demokratiska rätt att delta i beslut om Europas framtid, men du ger också parlamentet den legitimitet det behöver för att utföra sina uppgifter.

Kolla in EU-valets webbplats för att få mer information om hur valen fungerar och registrera dig för att få röstpåminnelser.

Varför Europavalet är viktigt

EU-valet handlar om att välja vem du vill ska försvara dina intressen i EU. Ledamöterna kan utforma och besluta om ny lagstiftning, men de röstar också om nya handelsavtal, granskar EU-institutionerna och hur dina skattepengar används, samt startar utredningar om specifika frågor. Skaffa information om de parlamentsledamöter som representerar Sverige i dag.

Valen äger rum vart femte år och är de största transnationella valen i världen. Efter valet röstar parlamentet om den nya ordföranden för EU-kommissionen, som är EU:s verkställande organ, och sedan hela laget av kommissionärer.

Det senaste valet, i maj 2019, såg en betydande ökning av valdeltagandet. Mer än 50 procent av alla röstberättigade deltog i hela EU - i Sverige var det 55 procent. Parlamentet drev en opartisk informationskampanj som uppmanade folk att rösta. Kampanjen ledde till lanseringen av gemenskapen together.eu, som syftar till att främja aktivt deltagande i demokratin i Europa. Den svenskspråkiga avdelningen av gemenskapen heter tillsammansieuropa.eu.

Gemenskapen tillsammansieuropa.eu har åtagit sig att inspirera så många medborgare som möjligt att rösta i valet till Europaparlamentet 2024. Anmäl dig här för att gå med!

Så fungerar röstningen i EU-valet

Även om många regler kring valen är gemensamma kan vissa aspekter variera från land till land, till exempel om det är möjligt att rösta per post eller från utlandet (båda är möjliga i Sverige).

Valdagarna kan också vara olika. Valen börjar normalt på en torsdag (den veckodag då Nederländerna brukar rösta) och slutar på en söndag (när de flesta länder håller sina val, däribland Sverige).

Antalet ledamöter som väljs i varje land beror på befolkningens storlek. Mindre länder får fler mandat än vad strikt proportionalitet skulle innebära. För närvarande varierar antalet parlamentsledamöter från sex för Malta, Luxemburg och Cypern till 96 för Tyskland. Sverige får 21 mandat.

Det är nationella politiska partier som deltar i valen, men när parlamentsledamöter väl är valda väljer de flesta att bli en del av transnationella europeiska politiska grupper. De flesta nationella partier är anslutna till ett europeiskt politiskt parti.

Läs mer om valreglerna i varje EU-land.