skip to content
 
 
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

#ЕвропаСрещуCovid19: Със съвместни усилия можем да преминем през кризата

 .
22/05/2020
 .

В началото на кризата с коронавируса Радостина започва да дезинфекцира доброволна входа, в който живее, а по-късно към нея се присъединяват и съседи.

 .
Радостина започва да дезинфекцира доброволна входа, в който живее. ©People of SofiaРадостина започва да дезинфекцира доброволна входа, в който живее. ©People of Sofia
Радостина започва да дезинфекцира доброволна входа, в който живее. ©People of Sofia
 .

По време на кризи повече от всякога е нужно да обърнем внимание на солидарността, единството, всеотдайността. Бюрото на Европейския парламент в България, в партньорство с платформата People of Sofia, показва историите на различни герои в борбата срещу коронавируса, защото само заедно можем да се справим с предизвикателствата.

Радостина Хлебарова започва да дезинфекцира доброволно входа, в който живее, малко преди началото на извънредното положение. Примера ѝ последват и други съседи и така заедно успяват да преминат през най-критични моменти от пандемията.

„Деня, преди да въведат извънредното положение, имах среща с моя позната лекар, която доста подробно ми обясни какво е най-ефективно като предпазни средства. Взех почистващи препарати и започнах още същия ден - всички контактни повърхности, отворени прозорци между етажите. Постепенно се включиха още две съседки, направих карта за дезинфекция, на която всеки можеше да види кога е дезинфекцирано. Почнах да пазарувам на двама съседи, присъединиха се по-младите от входа и си разпределихме кой на кого с какво да помага и така почти целият вход преминахме през това, предпазвайки възрастните си съседи и себе си.“

#ЕвропаСрещуCOVID19

Чрез кампанията #ЕвропаСрещуCOVID19 Европейският парламент иска да покаже историите на европейци от държавите членки, които с малки или големи стъпки се борят срещу настоящата криза и последиците от нея. Целта на ЕП е да информира и да ангажира европейците чрез съдържание, което обединява хората в борбата срещу коронавируса, защото наред с предприетите политически мерки на национално и международно ниво, са важни и личните действия и пример.

 .
Арно Донкерслоот пренасочва производството на своята дестиларна към дезинфекционни средства.Арно Донкерслоот пренасочва производството на своята дестиларна към дезинфекционни средства.
Арно Донкерслоот пренасочва производството на своята дестиларна към дезинфекционни средства.
 .

Много европейци биха могли да последват примера на Радостина и да се включат в борбата с коронавируса според възможностите си. Арно Донкерслоот от Нидерландия, например, пренасочва производството на своята дестиларна към дезинфекционни средства в подкрепа на медицинския сектор.

„Хоохот“ е семейна фабрика за производство на алкохол в Гронинген, Нидерландия. Фабриката е част от живота на общността от 1888 г. и семейството чувства като свой дълг да помогне на града си в борбата с пандемията. Идеята е на майстор-дестилатора Франк Лейстра: виждайки трудностите, които срещат медицинските специалисти с намирането на дезинфектанти, той решава да започне да ги произвежда във фабриката. Първите поръчки са от центъра за спешна медицинска помощ в Гронинген и службата за грижи по домовете TSN Home Care, като семейното предприятие държи връзка и с Университетския медицински център в града.

Повече истории на европейци, включили се в борбата срещу COVID-19, можете да намерите на специалния ни сайт #ЕвропаСрещуCOVID19.

Отговорът на ЕС срещу коронавируса

Безпрецедентната криза изисква безпрецедентни отговори, където идва отговорът и на институциите на ЕС. Пакетът от мерки за стимулиране на икономиката в размер на 750 млрд. евро ще ограничи щетите от предизвиканата от вируса криза, като финансиране от Европейския съюз в размер на 37 млрд. евро вече спомага за спасяването на човешки живот, работни места и предприятия.

Повече за отговора на ЕС срещу коронавируса може да намерите на сайта на Европейския парламент.

 .
Отговорът на ЕС срещу коронавируса
Сайтът с истории на европейци #ЕвропаСрещуCOVID19
People of Sofia