skip to content
 
 
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Посланици на ЕП придобиха нови знания и умения по време на „Дните на медийната грамотност“

 .
24/02/2020
 .

Как да популяризират кампании в социалните мрежи, как да разпознават фалшиви новини и как да създават видеа научиха младши и старши посланици на Европейския парламент по време на два практически семинара, организирани от Бюрото на ЕП в България на 21 февруари в партньорство с Асоциацията на европейските журналисти – България.

 .
Учители и ученици от 11 училища посланици на ЕП подобриха своята медийна грамотност.Учители и ученици от 11 училища посланици на ЕП подобриха своята медийна грамотност.
Учители и ученици от 11 училища посланици на ЕП подобриха своята медийна грамотност.
 .

Обученията се проведоха в Дома на Европа в рамките на ежегодната кампания „Дни на медийната грамотност“. Учителите и учениците от 11 училища посланици на ЕП подобриха своята медийна грамотност, като получиха повече информация за проблема с бързото разпространение на дезинформация и налагането на социалните мрежи като основен източник на новини. Участниците имаха възможност да приложат на практика придобитите нови знания.

С младежите работиха журналистките от екипа на АЕЖ-България Мария Черешева и Фани Бъчварова, споделяйки реални примери от работата си с текстово и видео съдържание и провеждането на успешни кампании в социалните мрежи. Участниците в семинарите се запознаха с основните принципи за създаване на медийно съдържание, като акцент бе поставен върху проверката на фактите и техниките на създаването на текст и видео съдържание за социалните мрежи.

„Европейският парламент често е ставал прицел на фалшивите новини и борбата с тях е сред важните ни задачи“, заяви Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП, при откриването на семинарите. „Ето защо се стремим да подпомагаме развиването на критично мислене и медийната грамотност, които са най-добрият способ за противодействие на дезинформацията“, допълни той.

 .
Участниците в семинара имаха възможност да приложат на практика придобитите нови знания.Участниците в семинара имаха възможност да приложат на практика придобитите нови знания.
Участниците в семинара имаха възможност да приложат на практика придобитите нови знания
 .

Учениците заявиха интереса си към обсъжданите теми, обяснявайки колко често самите те се сблъскват с фалшиви новини. Учителите им от своя страна изразиха готовност да надграждат знанията по актуалната тема, като посочиха, че вече активно работят по нея с учениците си.

На 5 март в Дома на Европа ще се проведе и семинар за учители, който ще бъде на тема „Дезинформацията: как да не се поддаваме на фалшиви новини и да ги разобличаваме в училище“. Той ще включва теоретична, практическа и дискусионна част и ще запознае учителите с помагала за обучение по медийна грамотност, ще представи различни упражнения за класната стая и техники за прилагане на знанията в тази област в различни учебни дисциплини.

 .
„Дни на медийната грамотност“: Семинари за учители и ученици в Дома на Европа
 .
Помагало „Правото ми на мнение! Създаване на съдържание за социалните мрежи“