skip to content
 
 
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Учители влязоха в ролята на разобличители на фалшиви новини

 .
05/03/2020
 .

Медийната грамотност е неизменна част от критичното мислене и е важно учители и ученици да имат уменията и инструментите за борба с дезинформацията. По тази причина Бюрото на ЕП в България в партньорство с Асоциацията на европейските журналисти - България организира на 5 март семинар за учители на тема „Дезинформацията: как да не се поддаваме на фалшиви новини и да ги разобличаваме в училище“.

 .
Семинарът бе част от кампанията „Дни на медийната грамотност 2020“Семинарът бе част от кампанията „Дни на медийната грамотност 2020“
Семинарът бе част от кампанията „Дни на медийната грамотност 2020“
 .

Събитието, насочено към преподаватели от Програмата за училища посланици на Европейския парламент, бе част от общоевропейската кампания „Дни на медийната грамотност 2020“. То включи теоретична, практическа и дискусионна част, като бяха представени различни упражнения за класната стая и техники за прилагане на знанията в тази област в различни учебни дисциплини.

Водещи на обучението бяха журналистите Иван Радев и Мартин Димитров от Асоциация на европейските журналисти. Те предложиха на учителите подходи и методи за разпознаване на фалшиви новини, както и начини за противодействие на дезинформацията, като проверка на източниците на информация и създаване на навици, свързани с медийната консумация.

 .
Учителите се включиха в различни практически упражнения.Учителите се включиха в различни практически упражнения.
Учителите се включиха в различни практически упражнения.
 .

В дискусия учителите имаха възможност да потърсят разликите между пропаганда, дезинформация, сатира. Те научиха какви са различните видове фалшиви новини и се включиха в различни практически упражнения, които по-късно биха могли да приложат в клас.

Семинарът бе второто събитие по темата за медийната грамотност, организирано от Бюрото на ЕП в България и Асоциацията на европейските журналисти. На 21 февруари младши и старши посланици на Европейския парламент научиха как да популяризират кампании в социалните мрежи, как да разпознават фалшиви новини и как да създават видеа.

 .
Посланици на ЕП придобиха нови знания и умения по време на „Дните на медийната грамотност“
„Дни на медийната грамотност“: Семинари за учители и ученици в Дома на Европа
Помагало „Правото ми на мнение! Създаване на съдържание за социалните мрежи“