skip to content
 
 
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

„Дни на медийната грамотност“: Семинари за учители и ученици в Дома на Европа

 .
14/02/2020
 .

В рамките на ежегодната кампания „Дни на медийната грамотност“ Бюрото на Европейския парламент (ЕП) в България заедно с Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) организира два практически семинара за ученици и учители от мрежата на училищата посланици на ЕП.

 .
Бюрото на ЕП в София ще се включи с два практически семинара за ученици и учители.Бюрото на ЕП в София ще се включи с два практически семинара за ученици и учители.
Бюрото на ЕП в София ще се включи с два практически семинара за ученици и учители.
 .

Инициативата на кампанията „Дни на медийна грамотност 2020“ на Коалицията за медийна грамотност и нейните членове започна на 11 февруари. Бюрото на Европейския парламент в София ще се включи в нея с два практически семинара за ученици и учители от мрежата на училищата посланици на ЕП, които ще се проведат през февруари и март в Дома на Европа. Инициативата има за цел да насърчи информираността относно Европа и европейската парламентарна демокрация, както и да предостави практически средства за борбата с дезинформацията сред младите граждани и техните учители. Учениците и учителите, които ще участват в обученията, ще бъдат подготвени от журналисти от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България да създават кампании, които са свързани с работата им като посланици на ЕП.

Семинарът за ученици ще се проведе на 21 февруари в Дома на Европа и ще бъде под надслов „Моите каузи в социалните мрежи. Създаване на видео съдържание“. Чрез конкретни примери участниците ще се запознаят с основните принципи за създаване на медийно съдържание, като акцент ще бъде поставен върху проверка на фактите, техники за разпознаване на дезинформация и принципи на авторското право онлайн. Крайният продукт от обученията ще бъдат кратки видеа на европейска тема, заснети от учениците. Те ще бъдат разпространени в социалните мрежи от Бюрото на ЕП и АЕЖ по повод Деня на Европа (9 май) и Деня на свободното слово (3 май).

Семинарът за учители ще се проведе на 5 март в Дома на Европа и ще бъде на тема „Дезинформацията: как да не се поддаваме на фалшиви новини и да ги разобличаваме в училище“. Той ще включва теоретична, практическа и дискусионна част и ще запознае учителите с помагала за обучение по медийна грамотност, ще представи различни упражнения за класната стая и техники за прилагане на знанията в тази област в различни учебни дисциплини.

Програмата за училища посланици на ЕП

Програмата за училища посланици на ЕП е най-мащабната платформа по рода си, която се стреми да насърчава информираността относно Европа и европейската парламентарна демокрация сред младите граждани в целия ЕС, като им предоставя активни знания за Европейския съюз и по-специално за Европейския парламент. Инициативата се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

През учебната 2019/2020 година Програмата за училища посланици на Европейския парламент се изпълнява за четвърта поредна година и вече обхваща 100 български училища. Благодарение на нея през изминалите три години повече от 100 ученици имаха шанса да се докоснат до Европейския парламент в Страсбург и да се превърнат в евродепутати за ден, а десетки български преподаватели получиха нови знания за ЕС и завързаха международни контакти след участието си в международни учителски семинари.