Om priset

Priset delas varje år ut av Europaparlamentet och stiftelsen för det internationella Karlspriset till ungdomar mellan 16 och 30 som deltagit i projekt för ökad förståelse mellan människor från olika europeiska länder.


Företrädare för de 28 nationella vinnarna bjöds in till Aachen i Tyskland, där prisutdelningen ägde rum den 8 maj. De vinnande projekten fick 7 500, 5 000 respektive 2 500 euro.

 

2018 års vinnare

 

1:a plats - Worcation (Polen)

Worcation för samman ungdomar från olika länder på den plats där det tyska krigsfångelägret Stalag VIII A en gång låg under andra världskriget, närmare bestämt i Görlitz och Zgorzelec, på båda sidor av floden Neisse. Volontärerna utbildas och arbetar sedan som arkeologer eller intervjuar de tidigare fångarnas efterlevande.

 

2:a plats - Juvenilia (Italien)

 

Målet med Juvenilia är att öka intresset för opera, balett och teater hos personer under 35. Personerna bakom projektet anordnar kulturutbyten i olika europeiska städer och förhandlar om biljettpriser så att fler ska ha råd att gå på föreställningarna. Deltagarna får gå bakom kulisserna och träffa artisterna, åka på stadsrundturer och träffa likasinnade från andra länder.

 

3:e plats - Never arrive 2 (Malta)

Den unga somaliska flyktingen och bloggaren Farah Abdullahi Abdi har skrivit två böcker om hur frustrerande och svårt det är att vara flykting i Europa. Hon vill visa att flyktingar inte kommer hit för att skapa kaos, utan i stället vill ta till sig Europa och bidra till dess utveckling. Hon har rest kors och tvärs genom Europa och berättat om sitt liv för studenter för att ge dem en annan bild än den som invandrarkritiska källor försöker måla upp.

 

Karlspriset 2018 går till Emmanuel Macron

Torsdagen den 10 maj tilldelades den franska presidenten Emmanuel Macron Karlspriset 2018 för ”sin passion och sitt engagemang för Europa”. Vinnarna av Karlspriset för ungdomar fick tillfälle att träffa och tala med honom.