skip to content
 
 
 

Vinnare 2016

Årets vinnare av det Europeiska Karlspriset för ungdomar är...

På tisdagen den 3 maj delades det Europeiska Karlspriset för ungdomar ut under den årliga prisceremonin i Aachen, Tyskland. Förstapriset gick i år till det italienska projektet InteGREAT, som syftar till att integrera flyktingar i EU. Andrapriset tilldelades ett grekiskt projekt som skapat ett digitalt spel för surfplattor: "Searching for Charlemagne". Tredjepriset gick till Storbritannien och projektet Young European Council, en internationell konferens för unga med passion för Europas framtid.

Karlspriset för ungdomar delas årligen ut till unga EU-medborgare mellan 16 och 30 år. Vinnarna ligger alla bakom projekt som uppmuntrar till utvecklingen av en gemensam europeisk identitet och en bättre integration bland unga. Priset delas ut gemensamt av Europaparlamentet och stiftelsen för det internationella Karlspriset i Aachen.

Representanter från alla 28 projekt som deltog bjöds in till prisutdelningsceremonin den 3 maj i Aachen och tilldelades diplom och en medalj. De vinnande projekten tilldelas också en prissumma på 5000-respektive 3000 och 2000 euro.

Vinnarna 2016

Förstapriset till det italienska projektet InteGREAT

Projektet InteGREAT skapades genom studentorganisationen AIESEC och syftar till att främja nätverk mellan unga människor som arbetar med flykting- och integrationsfrågor i Europa. Projektet omfattar internationella volontärer, lokala icke-statliga organisationer och lokalsamhällen, som gemensamt arrangerar workshops, fritidsaktiviteter, seminarium och evenemang.

Andrapriset till det grekiska projektet Searching for a Charlemagne

Projektet startades av studenter från gymnasiet i Pirgetos, Larissa, Grekland. De har utvecklat ett digitalt spel om Karl den store (742-814 e.kr), grundaren av det frankiska riket. Under sin tid kallades han "Europas fader" eftersom han försökte skapa en union i Europa, även om det inte handlade om en mångkulturell union som vi ser i dagens EU.

Tredjepriset till projektet Young European Council i Storbritannien

Tredjepriset tilldelas Storbritannien och den årliga internationella konferensen Young European Council, som syftar till att samla unga människor med en passion för EU:s framtid. Målet är att bidra till EU:s politiska beslutfattande genom nya kreativa och innovativa sätt. Under förra året organiserades konferensen i Bryssel mellan den 15 och 19 november med tre panelsamtal i fokus: migration och inrikesfrågor, energiunionen och klimatpolitik, samt utbildning och arbetsliv.

Sverige representerades i år genom projektet Human Rights Generation, en kampanj med fokus på människorättsfrågor i europeiska länder.

Följ @EUYouthPrize och hashtagen #ECYP2016 på Twitter för mer information.