Please fill this field

O nama

Welcome words

AFCO Chair Tajani AFCO Chair Tajani
AFCO Committee Chair © European Union 2019 - EP
Dobro došli na internetske stranice Odbora za ustavna pitanja (AFCO), koji nadzire institucionalne aspekte procesa europske integracije, a posebno provedbu Ugovora i, ako je potrebno, njihovu izmjenu. Odbor je nadležan i za pitanja koja se odnose na Poslovnik Europskog parlamenta.

Iako ih se često smatra previše apstraktnima, pitanja povezana s institucijama i mehanizmima odlučivanja ključna su kako bi Unija ostvarila političke ciljeve koji su važni građanima. U ovom parlamentarnom sazivu naš će se odbor usredotočiti na povećanje učinkovitosti, demokratičnosti i transparentnosti Unije te na njezino približavanje građanima.
Među ostalim, borit ćemo se za to da se formalno utvrdi pravo Europskog parlamenta na zakonodavnu inicijativu te da se njegovim istražnim odborima zajamče stvarne ovlasti. Bavit ćemo se i pitanjima poput europskog izbornog zakona, statuta europskih političkih stranaka, europske građanske inicijative ili registra lobista.

Još jedna važna tema jest povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz EU-a. Odbor AFCO nastojat će zaštititi interese Unije kao cjeline i zajamčiti očuvanje prava svih europskih građana s prebivalištem u Ujedinjenoj Kraljevini i građana Ujedinjene Kraljevine s prebivalištem u Uniji.

Antonio Tajani
Kontakt

Brussels Strasbourg