Köszönt?

© European Parliament
Üdvözöljük az Európai Parlament TAX3 bizottságának internetes oldalán!

Az elmúlt öt év folyamatos lelepleződéseit követően (a LuxLeaks-botrány, a panamai dokumentumok, a Football leaks és a Paradise-iratok) az Európai Parlament 2018. március 1-jén úgy döntött, hogy létrehozza a pénzügyi bűncselekmények, adókijátszási és adókikerülési ügyek különbizottságát (TAX3).

A méltányos adózás és a tisztességes adóverseny nem csupán az európai egységes piac szempontjából, de globális szinten is elengedhetetlen. Az elmúlt években az Európai Parlament rendkívül jelentős és befolyásos alakítója volt a kérdésnek. Reményeim szerint a TAX3 bizottság építhet elődjei (a TAXE, TAX2 és PANA bizottságok) munkájára, illetve elkezdheti az új kérdések, például a digitális adózás, a nemzeti állampolgársági programok, valamint a héacsalás kivizsgálását. A parlamenti jogalkotási ciklus végén bizottságunknak egyértelmű és határozott üzeneteket kell küldenie az állampolgároknak és a vállalkozásoknak, hogy megmutassa az Európai Parlament jelentőségét, illetve annak az adóbűncselekmények, az adókijátszás és az adókikerülés elleni küzdelemben játszott kulcsfontosságú szerepét.

Tizenkét hónapos megbízatása során a bizottság 45 teljes jogú tagjának és 45 póttagjának lehetősége lesz megvizsgálni és értékelni, hogy történt-e további előrehaladás a területen.

Szakértői meghallgatásokat és tényfeltáró utakat szervezünk, tanúmeghallgatásokat tartunk, illetve bizalmas információkat igénylünk és ellenőrzünk, a tizenkét hónapos időszak végeztével pedig jelentést nyújtunk be megállapításainkról és ajánlásainkról.

Ezért arra kérem Önöket, hogy szorosan kövessék figyelemmel bizottságunk munkáját internetes oldalunkon keresztül, ahol megtalálják az ülések dokumentumait, az internetes közvetítésekre mutató hivatkozásokat és rendszeres hírlevelünket.

Kellemes időtöltést kívánok internetes oldalunkon!

Petr JEŽEK