Europese politieke stichtingen 

Wat is een Europese politieke stichting?

Een Europese politieke stichting is een organisatie die verbonden is met een Europese politieke partij en die het bereiken van de doelstellingen van een Europese politieke partij dichterbij helpt brengen en geregistreerd staat bij de Autoriteit voor Europese politieke partijen en Europese politieke stichtingen ("de Autoriteit"). Een Europese politieke stichting maakt observaties en analyses en levert bijdragen aan het debat over Europese politieke aangelegenheden. Daarnaast ontwikkelen Europese politieke stichtingen activiteiten in verband met Europees overheidsbeleid, zoals het organiseren en mede mogelijk maken van studiebijeenkomsten, opleidingen, conferenties en studies.

Hoe is de financiering van Europese politieke stichtingen geregeld?

Een Europese politieke stichting kan in aanmerking komen voor financiering door het Europees Parlement. Deze financiering heeft de vorm van een exploitatiesubsidie. De voorschriften voor deze vorm van financiering zijn neergelegd in titel VIII van het Financieel Reglement. De subsidie mag niet meer bedragen dan 95 % van de subsidiabele uitgaven van een stichting. De rest moet bekostigd worden uit eigen middelen, zoals lidmaatschapsbijdragen en donaties.

Het Parlement publiceert jaarlijks een werkprogramma inzake subsidies. Zie: jaarlijks werkprogramma inzake subsidies (Engels).

Wat mag wel en wat mag niet uit de subsidie worden betaald?

De subsidie mag gebruikt worden voor uitgaven die rechtstreeks verband houden met de activiteiten die opgenomen zijn in het werkprogramma van de stichting, oftewel de zogeheten subsidiabele kosten, zoals:

  • kosten voor vergaderingen en deelname aan conferenties,
  • kosten van publicaties en studies,
  • administratie-, personeels- en reiskosten.

De subsidie mag niet gebruikt worden voor niet-subsidiabele kosten, zoals:

  • de financiering van referendumcampagnes of verkiezingen,
  • rechtstreekse of onrechtstreekse financiering van verkiezingskandidaten en nationale politieke stichtingen,
  • kosten van schulden.

Wie stelt de financieringsregels op?

De financieringsregels zijn neergelegd in een verordening die is aangenomen door de Raad en het Parlement, waarvoor de rechtsgrondslag gevormd wordt door artikel 10, lid 4, van het Verdrag betreffende de Europese Unie en artikel 224 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

Het Bureau van het Parlement heeft uitvoeringsbepalingen vastgesteld.

Welke regels zijn van toepassing (sinds begrotingsjaar 2019)?

Voor de procedure inzake de financiering van Europese politieke stichtingen zijn met ingang van begrotingsjaar 2019 de volgende regels van toepassing:

Aan welke voorwaarden moet een Europese politieke stichting voldoen om in aanmerking te komen voor financiering?

Om in aanmerking te komen voor een subsidie van het Parlement, moet een stichting aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • de stichting moet geregistreerd staan bij de Autoriteit,
  • de stichting moet gelieerd zijn aan een geregistreerde Europese politieke partij die in aanmerking komt voor een bijdrage uit de begroting van het Europees Parlement.

Hoe ziet de financieringsprocedure er in de praktijk uit?

U kunt hier een beknopt overzicht van het verloop van de financieringsprocedure (Engels) raadplegen.

Stichtingen die aan bovengenoemde voorwaarden voldoen, kunnen een verzoek om financiering voor een bepaald begrotingsjaar indienen door uiterlijk op 30 september van het voorgaand begrotingsjaar een financieringsaanvraag, een geraamde begroting en een werkprogramma in te dienen.

Als de aanvragen zijn beoordeeld en goedgekeurd, worden de middelen over de stichtingen verdeeld volgens een vaste verdeelsleutel:

  • 10 % wordt tussen de Europese politieke stichtingen gelijkelijk verdeeld,
  • 90 % wordt verdeeld in verhouding tot het aantal gekozen leden van het Europees Parlement dat lid is van de partij waaraan de stichting verbonden is.

De uitkomst is een voorlopig subsidiebedrag, dat in beginsel aan het einde van het eerste kwartaal van elk jaar wordt betaald (voorfinanciering). Dit voorlopige bedrag mag niet hoger zijn dan het in de financieringsaanvraag vermelde bedrag en mag evenmin hoger zijn dan 95 % van de jaarlijkse subsidiabele kosten die in de begroting van de Europese politieke stichting zijn opgenomen.

Het definitieve subsidiebedrag wordt het volgende jaar vastgesteld, na goedkeuring van de jaarverslagen van de stichtingen door het Bureau van het Europees Parlement. Het definitieve subsidiebedrag mag niet hoger zijn dan het voorlopige subsidiebedrag.

Hoeveel subsidie ontvangen stichtingen uit de begroting van de Unie?

Hoe vindt de financiële verslaglegging plaats?

Europese politieke stichtingen moeten alle ontvangsten en uitgaven melden in hun jaarverslagen. Deze jaarverslagen omvatten met name:

  • het auditverslag, inclusief jaarrekeningen en
  • een financieel memorandum op basis van de structuur van de geraamde begroting,
  • de gedetailleerde rekeningen van de ontvangsten, kosten, activa en passiva,
  • een lijst van donaties,
  • activiteitenverslag.

De auditverslagen en donaties van de stichtingen kunnen hier worden geraadpleegd.