[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Internetska stranica Europskih izbora 2014

Od 3.prosinca 2013. godine u funkciji je web stranica u potpunosti posvećena Europskim izborima 2014. Na http://www.elections2014.eu/hr naći ćete sve što trebate znati o izborima koji vam omogućuju da birate Europu kakvu želite. Saznajte najnovije vijesti, više o radu Europskog parlamenta, koje su političke stranke i klubovi zastupnika. Informirajte se o tome zašto je i vaš glas važan.

03-12-2013

Izbori za Europski parlament održat će se u svim državama članicama Europske unije između 22. i 25. svibnja 2014. godine. Ovo će biti osmi po redu izbori za Europski parlament; prvi su održani 1979. godine. Ulozi za ove izbore nikada nisu bili veći. Sastav Europskog parlamenta, koji će biti izabran krajem svibnja, imat će puno značajniju moć odlučivanja u mnogim sferama politika Europske unije. Ono što se posebno izdvaja jest da će po prvi put stranke imati mogućnost predlaganja kandidata za predsjednika Europske komisije, izvršnog tijela Europske unije.    

Novi propisi i pravila koja su na snazi daju građanima veću zastupljenost u Europskom parlamentu u važnim sektorima kao što su fondovi EU, imigracija i energetska pitanja. Lisabonski ugovor daje Europskom parlamentu, uz Vijeće ministara EU-a, više zakonodavne ovlasti pri odlučivanju. Većina zakona danas se donosi na razini EU, što Europskom parlamentu daje ulogu jednako snažnu kao što je i ona bilo kojeg nacionalnog parlamenta. Birači stoga trebaju znati koje se odluke donose u Bruxellesu (ili Strasbourgu) i kako mogu utjecati na donošenje tih odluka. Ovi izbori će građanima Europske unije dati najjači glas, stoga pratite stranicu Europskih izbora 2014 – i izađite na izbore u svibnju. Djelujte. Birajte. Utječite.