[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Dani LUX Filma: Gledajte, odaberite najdraži film i glasujte

 
 
22-10-2015

Podnaslovljeni na 24 službena jezika Europske unije, tri filma u finalu Nagrade LUX putuju zajedno ove jeseni i posjećuju preko 40 gradova u svim zemljama članicama EU-a. Publika će tako imati priliku besplatno uživati u nekim od najboljih ovogodišnjih filmova europske kinematografije te glasati na internetskim stranicama i na Facebooku za svog favorita. Dobitnika Nagrade LUX biraju zastupnici Europskog parlamenta, a nagrada se dodjeljuje na plenarnoj sjednici 24. studenog.

 
 

Tri filma u finalu ovogodišnje Nagrade LUX Europskog parlamenta su Mediterranea, Mustang i Urok (eng. The Lesson, Lekcija), koji se bave društvenim pitanjima kao što su imigracija, obrazovanje te položaj djevojaka i žena u tradicionalnim okruženjima.

Prikazivanja su ovog tjedna počela u Litvi i Portugalu, a trajat će do kraja prosinca, odnosno početka siječnja. U mnogim slučajevima filmovi će se prikazivati u sklopu festivala, u kinotekama i kazalištima. U većini zemlja, prikazivanja filmova u finalu Nagrade LUX bit će premijerna.

U Hrvatskoj se filmovi  prikazuju 22. studenog u zagrebačkom kinu Tuškanac

Gledatelji mogu glasati za svoj najdraži film, a sretnik ili sretnica imat će priliku osvojiti putovanje na Karlovy Vary Film Festival gdje će iduće godine objaviti nove filmove u natjecanju za Nagradu.
Europski parlament dodjeljuje filmsku Nagradu LUX svake godine kako bi promovirao europsku kinematografiju, vrijednosti i društvena pitanja.

Za glasanje posjetite službene stranice Nagrade LUX.