[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Finalisti LUX-a na Zagreb Film Festivalu: pogledajte "Laponsku krv", “Vestern” i "120 otkucaja u minuti" u Kinu Tuškanac 18. studenog

30/10/2017 15:43:08
 .
 .

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na filmsku poslasticu - Dan LUX filma tijekom  kojeg će se biti prikazana tri filma koja su ušla u finalni izbor za Nagradu LUX Europskog parlamenta za 2017. godinu. Ovaj jedinstveni filmski događaj odvijat će se u sklopu Zagreb Film Festivala u Kinu Tuškanac u subotu, 18. studenoga 2017. Prikazivat će se ovogodišnja tri finalista za Nagradu LUX: - “Laponska krv” Amande Kernell u 17.00 sati, “Vestern” Valeske Grisebach u 19.30 sati, te “120 otkucaja u minuti” Robina Campilloa s početkom u 22.00 sata.

Ulaznice možete preuzeti sat vremena prije početka projekcija (od 16.00 sati) na blagajnama Kina Tuškanac (Tuškanac 1, Zagreb), a sve dodatne informacije o projekcijama možete pratiti na Facebook stranici događanja

Laponska krv, projekcija u 17.00 sati

Ovogodišnji Dan LUX filma započinje u 17 sati gorko-slatkom pričom o odrastanju u filmu Laponska krv, norveško-švedsko-danskoj koprodukciji koja govori o rasizmu švedske države 1930-ih godina prema pripadnicima autohtonog sjevernog naroda Saami. Film snimljen prema iskustvu same redateljice Amande Kernell premijerno je prikazan na Danima autora u Veneciji gdje je osvojio nagradu FEDEORA i Europa Cinemas Label.

Vestern, projekcija u 20.30 sati

Film Vestern njemačke redateljice Valeske Grisebach njemačko-bugarsko-austrijska je koprodukcija koja se prikazuje druga po redu na Danu LUX filma, a upravo je taj film ove godine odjeknuo europskim festivalima zbog uvijek aktualne teme europskog prezira prema svom istoku i rastuće ksenofobije u nekim državama europskoga zapada. Premijeru je imao u programu Izvjestan pogled u Cannesu, a producentica filma je Maren Ade, redateljica prošlogodišnje filmske senzacije i dobitnika Nagrade LUX za 2016., filma Toni Erdmann.

120 otkucaja u minuti, projekcija u 22.00 sati

Projekcijom 120 otkucaja u minuti  francuskog redatelja i scenarista Robina Campilloa zatvaramo Dan LUX filma 2017. To je snažna je i dirljiva priča o akcijama pariškog ogranka ACT-UP-a, organizacije koja se devedesetih godina, ponekad i nasiljem, borila za prepoznavanje razmjera epidemije HIV-a. Osobno se prepliće s političkim u ovoj erotičnoj i emotivnoj drami koja je na festivalu u Cannesu osvojila Veliku nagradu žirija, a film je i francuski kandidat za ovogodišnjeg Oscara.

 .

Tijekom Dana LUX filma, koji su organizirani u okviru godišnje promocije Filmske nagrade LUX Europskoga parlamenta, filmski zaljubljenici mogu sva tri filma koji su ušli u finalni izbor istovremeno pratiti u 28 država EU-a i to na 24 službena jezika te zajedno podijeliti dojmove o tri izvanredna filma.

Pozivamo vas također da za svoj omiljeni od ova tri filma glasate na internetskoj stranici filmske nagrade LUX ili na Facebook stranici jer pobjednički film osvojit će nagradu publike Filmske nagrade LUX za ovu, 2017. godinu. 

Podsjetimo, Nagradu LUX od 2007. godine dodjeljuje Europski parlament za postignuća u europskoj  kinematografiji. Nagrada usmjerava pažnju na javnu raspravu o Europskoj uniji i njezinim politikama te daje potporu širenju europskih (ko)produkcija. Dani LUX filma organiziraju se tijekom jeseni u više od 40 gradova u Europskoj uniji i opipljiv su izraz angažmana Europskog parlamenta u području filma i kulture. S titlovima na svim službenim jezicima EU-a, filmovi koji se natječu postaju dostupni širokoj publici i potiču rasprave o temama koje se tiču svih nas.