[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Hrvatska ambasadorica LUX filma o projektu "28TC" i nagradi LUX Europskog parlamenta

 .
16/11/2017 10:22:29
 .

Mihaela Cenkovčan hrvatska je ambasadorica LUX filma iz 2013. godine. Svake godine kino-udruženja iz država članica biraju jednog mladog ambasadora/icu LUX-filma koji sudjeluje u svim aktivnostima vezanim uz Dane LUX filma te posebno na približavanju ideje i misije LUX filmske nagrade u zemlji iz koje dolaze.

Ususret ovogodišnjem Danu LUX filma koji će se u sklopu Zagreb Film Festivala održati u subotu, 18. studenog u Kinu Tuškanac od 16 sati te na kojem će se prikazati projekcija filma „Laponska krv“, dobitnika filmske nagrade LUX 2017., kao i „Vestern“ i „120 otkucaja u minuti“, ostalih finalista nagrade LUX, Mihaela Cenkovčan, piše o svojem iskustvu kao LUX ambasadorice, važnosti LUX filmske nagrade, projektu 28 Time Cinema i mnogim drugim temama.

 .
 .

Ljubav prema filmu oduvijek je bila prisutna no jači intenzitet rodio se kada sam se preselila u Pulu, i po prvi puta doživjela atmosferu Pulskog filmskog festivala s pozicije volontera. Po završetku Pule, i u potrebi da nastavim uživati u onome što volim, vezala sam se za Kino Valli – nezavisno, i danas jedino kino u Puli, člana mreže Europa Cinemas, i ljupkog mjesta koje nudi širu paletu filmova te popratnih programa organiziranih tijekom cijele godine. Svakodnevno druženje, volontiranje, uključivanje u radionice, gledanje filmova i pisanje filmskih kritika prepoznale su tamošnje voditeljice kina Tanja Miličić i Nataša Šimunov (danas producentica Pulskog filmskog festivala) i time mi predložile da se prijavim na projekt 28 Time Cinema. Prisjećajući se unatrag četiri godine i postupka prijave, pamtim tri filma i tri različite scene o kojima sam natipkala ograničeni broj znakova i poslala putem maila. Ono što je tada bilo sigurno jest da, nisam znala u što se to točno upuštam, a kamoli da ću nekoliko tjedana kasnije postati prva hrvatska ambasadorica LUX nagrade i provesti desetak nezaboravnih dana na Venecijanskom filmskom festivalu.

 .
 .

Dvadeset i osam ambasadora, svaki iz jedne zemlje članice i najpoželjniji zadaci jednog filmofila: gledanje filmova, pisanje filmskih recenzija za web blog, Q&A, sudjelovanje u debatama i okruglim stolovima, intervjuiranje, aktivno promoviranje filmskog festivala, promoviranje LUX filmova i LUX nagrade, no prije svega širenje europskog identiteta s naglaskom na važnost prihvaćanja, razumijevanja, na multikulturalnost unutar kruga dvadeset i osam zemalja, a sve to kroz filmsko zajedništvo. Postali smo jedna mala i složna obitelj koja, iako priča samo o filmovima, istovremeno širi i jača smisao europskog zajedništva.

U mom slučaju, LUX iskustvo pamtim kao jedno od najvažnijih i najljepših iskustava u životu. Pored mnoštvo novih i prekrasnih ljudi iz svijeta filma, s kojima i danas održavam kontakt ili posjete, ujedno je to bila i poveznica za mnogobrojne evente koji su slijedili nakon toga ali i sve veća ljubav i razumijevanje sedme umjetnosti. Iste godine sam aktivno održavala zajedničku vezu između EU Parlamenta – ureda u RH i projektnih koordinatora LUX projekta trudeći se promovirati LUX filmove i smisao LUX nagrade na Danima LUX Filma za vrijeme Zagreb Film Festivala. Neophodno je i spomenuti moj posjet Strasbourgu na dodjelu LUX nagrade. Te godine, nagradu je primio belgijski redatelj Felix Van Groeningen, i moj film favorit, Alabama Monroe. Također, moje filmofilsko iskustvo poslužilo je kao inspiracija za uvođenje dodatnog programa „Mladi filmofili“ na Pulskom filmskom festivalu, što se kasnije organizatorima ispostavilo kao odličan pothvat. Osvrćući se nekoliko godina unatrag jako sam zahvalna što sam dio takvog filmskog projekta jer pored svih njegovih vrijednosti i uspjeha, na kraju ostaje film a zajedno s njim i emocije koje prenosi, a kada je riječ o LUX filmu potrudim se da ciljana publika bude svjesna o njegovom postojanju i kvalitetama koje posjeduje. Nadam se da će biti još sličnih i filmskih prilika kao su 28TC & LUX Prize!

 .
 .

Posebno su mi dragi dani LUX filma koji se održavaju u sklopu Zagreb Film Festivala, prilikom kojih redovito pratim sva zbivanja, a pored njih tu je još i dodjela LUX nagrade u Strasbourgu - sjedištu EU Parlamenta. Prilika je to da se nastavi i održava promicanje raznolikosti i bogatstva Europske unije te tematiziraju aktualna pitanja LUX filmova među publikom koja posjećuje festival. Riječ je visokokvalitetnim filmovima koji se osvrću na društvene i socijalne probleme današnjice i tako dopiru do publike prenoseći poruku, umjetnost te preispituju još aktualne i moralne teme današnjice.

Drago mi je što ovakav projekt postoji jer pored svega još ukazuje i nastoji riješiti problematiku europske kinematografije i distribucije nezavisnih filmova, a LUX nagrada, kao prestižna nagrada Europskog Parlamenta, u tome zaista ima jednu veliku ulogu. Osim što ujedinjuje europski identitet, nagrada još omogućuje da nominirani filmovi budu distribuirani u svim zemljama članicama Europske Unije, prevedeni na 24 jezika te promovirani i projicirani tijekom održavanja Dana LUX filma. Velik je to uspjeh i priznanje za jedan niskobudžetni film i njegovu filmsku ekipu jer pored velike konkurencije, danas je u mnogim zemljama jako teško doprijeti do ciljane publike.