[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Otvorenje izložbe djela hrvatskih umjetnika za Europski parlament pobudilo pažnju mnogih

17-12-2013

Otvorenje izložbe djela suvremenih hrvatskih umjetnika koje je Europski parlament otkupio za svoj stalni postav održano je u petak 13. prosinca u Kući Europe, u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta. Uz predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leku koji je otvorio izložbu, istoj su prisustvovali gotovo svi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu te niz predstavnika Vlade, veleposlanstava, medija, umjetničkih institucija, kao i mnogobrojni prijatelji i gosti.

Prilikom otvaranja izložbre, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i istaknuo da je riječ o važnom doprinosu predstavljanju hrvatske kulture u Europi. Jer, dodao je, nacionalna kultura prelazi granice nacije u kojoj je nastala, a istodobno na najbolji mogući način uvrštava naciju u širu cjelinu za koju se može reći - ujedinjeni u različitosti, što je i moto Europske unije, ali i Europskog parlamenta kao institucije. Predsjednik Leko je zahvalio hrvatskim umjetnicima na tome što su hrvatsku kulturu predstavili na tako visokoj razini.

Voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić istaknula je da izabrani umjetnici pripadaju različitim generacijama i likovnim izričajima te da će njihova djela biti dio male, ali izuzetne kolekcije koja će, poput kolekcija ostalih 27 zemalja članica Europske unije, biti 'tihi svjedok' suvremene likovne umjetničke prakse u najmlađoj članici EU-a, koji je složen, ali i čudesan projekt zajednice od pola milijarde ljudi.

Uz vrhunsku umjetnost, posjetitelji izložbe mogli su uživati i uz vrhunsku glazbu kojom nas je počastio klavirist Zlatan Došlić.

U ponedjeljak 17. prosinca izložba je bila otvorena za svu zainteresiranu javnost koja je imala priliku vidjeti sva otkupljena umjetnička djela. Umjetnine sada trajno odlaze u prostorije Europskog parlamenta u Bruxellesu, Strasbourgu i Luxembourgu.