[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

NAJAVA: Regionalni forum za raspravu: „Mediteran, klimatske promjene i prirodne katastrofe: odgovor Europske unije i Europski fond solidarnosti, Split, 1. prosinca 2017.

24-11-2017
 .

U petak, 1. prosinca 2017. godine, od 10.30 do 13.00 sati, u Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje „Zlatna vrata” u Splitu, Dioklecijanova ulica 7, Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira regionalni forum za raspravu na temu „Mediteran, klimatske promjene i prirodne katastrofe: odgovor Europske unije i Europski fond solidarnosti”.

 .
 .

Europska unija i klimatske promjene

Europska unija obvezala se da će do 2030. smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 40% ispod razina iz 1990. i istodobno povećati energetsku učinkovitost za 27%, kao i udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji na 27%. Sustav trgovanja emisijama stakleničkih plinova EU-a ključan je mehanizam za borbu protiv klimatskih promjena. Globalno zatopljenje dovelo je i dovest će do ekstremnijih vremenskih pojava (npr. poplava, suša, obilnih kiša, toplinskih valova), šumskih požara, nedostatka vode, nestajanja ledenjaka i porasta razine mora, promjena u prostornoj raspoređenosti ili čak izumiranja biljnog i životinjskog svijeta, biljnih bolesti i pojave nametnika, nestašice hrane i pitke vode, povećane koncentracije fotokemijskog smoga, itd.

Europski fond solidarnosti

Pedeset i dvoje eurozastupnika i zastupnica, među njima i hrvatski, pozvali su stoga Europsku komisiju na mobilizaciju Europskog fonda solidarnosti kako bi što brže i efikasnije države članice mogle iskoristiti sredstva za borbu protiv požara i suša, kao i za uklanjanje nastale štete.

Ovog ljeta svjedočili smo naime brojnim požarima diljem Europe od kojih su brojni bili jedna od izravnih i opipljivih destruktivnih posljedica klimatskih promjena. U požarima je u Portugalu u lipnju poginule su 64 osobe, a u listopadu njih 45; pritom je izgorjelo više od  520.000 hektara šuma. U Španjolskoj je od početka godine izgorjelo 107.000 hektara šuma, makije i livada, a ove je godine u Italiji je izgorjelo više od 135.000 hektara. Ovogodišnja šteta od elementarnih nepogoda u Hrvatskoj iznosi oko 2,3 milijarde kuna, dok najveći broj otpada upravo na požare. Ova je požarna sezona u Šibensko-kninskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji bila je jedna od najtežih u povijesti, a pridonijele su joj ekstremno visoke temperature, velike suše uslijed tri mjeseca bez kiše te obilje eteričnih para. Ove godine u rujnu svjedočili smo i najgorim poplavama u posljednjih 30 godina koje su pak pogodile područje Zadarske županije.

O forumu za raspravu u Splitu

Kakvi su klimatski trendovi i predviđanja za Hrvatsku i područje Mediterana? Kakav je proces dobivanja sredstava iz Europskog fonda za solidarnost? Koji su koraci sanacije štete prouzrokovane požarima i poplavama u Hrvatskoj?

Na ta, ali i mnoga druga pitanja odgovarat će i raspravljati hrvatske zastupnice, odnosno zastupnici u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, Ivica Tolić i Željana Zovko te Ivica Vilibić, klimatolog iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, kao i Anđelka Toto-Ormuž, predsjednica europske udruge Fire Safe Europe.

Poseban uvid u ovogodišnje razmjere prirodnih katastrofa u Dalmaciji pružit će nam čelni ljudi najteže pogođenih županija - Splitsko-dalmatinske i Zadarske, kao i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk. Lokalni kontekst dat će i Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Grada Splita. U forumu za raspravu sudjelovat će i Ivan Kovačević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split, Đordana Barbarić iz inicijative građana „Split gori“ te Karmen Maričić kao predstavnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, krovnog izvršnog tijela zaduženog za aktivaciju Europskog fonda solidarnosti na nacionalnoj razini.

Forum za raspravu moderirat će Damira Gregoret Bobić, novinarka RTL Televizije, te Branimir Zekić, novinar Hrvatske radiotelevizije.