[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Denis Mukwege i nagrada Sakharov na Human Rights Film Festivalu

18-11-2014

Ljudska prava jedan su od istaknutih prioriteta Europskog parlamenta: i ove godine, 26. put po redu, zastupnici Europskog parlamenta dodjeljuju nagradu Saharov za slobodu misli kako bi odali počast onima koji se bore za ljudsko dostojanstvo. Za ovogodišnjeg pobjednika Europski parlament je jednoglasno izabrao dr. Denisa Mukwegea, čovjeka koji je svojom borbom za dostojanstvo žena zaslužio ovu prestižnu nagradu. U dijelu svijeta iz kojega dolazi u kojem se silovanje koristi kao oružje i oblik terora, njegov angažman i hrabrost služe kao primjer.

Ovogodišnji laureat

Dr. Denis Mukwege kongoanski je liječnik čiji je život posvećen rekonstrukciji tijela i života kongoanskih žena i djevojaka, žrtava grupnih silovanja i brutalnog seksualnog nasilja u sukobu koji još uvijek tinja diljem Demokratske Republike Kongo. Međunarodno je priznati stručnjak za lječenje tjelesnih ozljeda i psiho-socijalnih teškoća uzrokovanih seksualnim nasiljem, a bolnica u Panziju kojom dr. Mukwege upravlja od ponovnog otvaranja 1999. godine lječila je preko 40 000 žena.

Kao dobitnik nagrade Saharov za slobodu misli pridružio se istaknutim disidentima, političkim vođama, novinarima, odvjetnicima, aktivistima civilnog društva, piscima, majkama, suprugama, vođama manjina, protuterorističkoj skupini, mirovnim aktivistima, aktivistu protiv mučenja, karikaturistu, dugotrajnom zatvoreniku savijesti, redatelju, djetetu koje se bori za pravo na obrazovanje i međunarodnoj instituciji, na popisu istaknutih laureata nagrade čija je zajednički cilj borba za ljudska prava, dostojanstvo čovjeka i demokraciju.

O nagradi Saharov

Nagrada Saharov ustanovljena je 1988. godine te nosi ime ruskog disidenta i fizičara Andreja Dimitrijeviča Saharova (1921. − 1989.), koji je 1975. osvojio Nobelovu nagradu za mir za svoj rad na području obrane ljudskih prava i upozoravanja od opasnosti nuklearnog naoružanja. Najprije se istaknuo kao tvorac sovjetske hidrogenske bombe, a zabrinut zbog posljedica koje je njegov rad imao na budućnost čovječanstva, nastojao je podići svijest o opasnostima utrke za nuklearno naoružanje. Njegovi su se napori pokazali djelomično uspješnima potpisivanjem 'Ugovora o zabrani testiranja nuklearnog oružja' 1963. godine.

Kandidate mogu predlagati klubovi zastupnika ili skupine od najmanje 40 zastupnika Europskog parlamenta. Odbor za vanjske poslove i Odbor za razvoj glasaju na temelju prijedloga kako bi se dobio uži izbor od triju finalista, da bi potom Konferencija predsjednika odabrala jednog laureata. Nagrada je u visini 50 000 eura, a dodjeljuje se na svečanoj sjednici oko 10. prosinca, danu potpisivanja Opće deklaracije UN-a o ljudskim pravima 1948. godine.

Prvi dobitnici nagrade su bili Nelson Mandela (Južnoafrička Republika) i Anatolij Marčenko (SSSR), a među poznatijim laureatima valja istaknuti instituciju UN-a, Malalu Juzafsai (Pakistan) kao najmlađu dobitnicu nagrade te Aung San Suu Kyi (Mijanmar) koja je svoju nagradu trebala primiti 1990. godine, a  to je učinila tek 23 godine poslije, 22. listopada 2013.

Saharov na Human Rights Film Festivalu

Ured za informiranje Europskog parlamenta u Zagrebu kroz suradnju s Human Rights Film Festivalom (HRFF), obilježit će ovogodišnje izdanje nagrade Sakharov kroz prikaz 72-minutnog dokumentarnog filma 'Seeds of Hope' (2014.), britanske redateljice i foto-novinarke Fione Lloyd-Davies, fokusiran na život Masike Katsuve, žene koja svoj život i svakodnevnu sigurnost žrtvuje pomažući zlostavljanim ženama.

HRFF će se održati od 8. do 14. prosinca u kinu Europa u Zagrebu te od 11. do 14. prosinca u Art-kinu u Rijeci, a realiziran je u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture „URK”. Glavni filmski program uključuje više od 25 dugometražnih igranih i dokumentarnih  najnovijeg datuma, te i ove godine hrvatska publika upravo na HRFF-u ima priliku premijerno pogledati neke od najzapaženijih filmova godine.

Program promocije nagrade Saharov (lokacija: Kino Europa, Zagreb)
ponedjeljak, 8. 12., 18 sati – dokumentarni film "Seeds of Hope", red. Fiona Lloyd-Davies (Q&A s redateljicom nakon filma)
utorak, 9. 12., 19 sati – dokumentarni film "National Diploma", red. Dieudo Hamadi
srijeda, 10. 12., 19 sati -  igrani film "3 prozora i vješanje", red. Ise Qosja
četvrtak, 11. 12., 19 sati – igrani film "Timbuktu", red. red. Ise Qosj.