[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Najava: Akademija Saharov na Human Rights Film Festivalu, Kino Europa, 7. prosinca 2017.

29/11/2017 11:53:56
 .

Ured za Europskog parlamenta u Hrvatskoj već petu godinu u sklopu Human Rights Film Festivala u Zagrebu organizira promociju Nagrade Saharov Europskog parlamenta za slobodu misli. Ove je godine to multimedijski program Akademija Saharov koji će se održati u četvrtak, 7. prosinca 2017. godine, od 9 do 15 sati, u Kinu Europa (Dvorana Muller), Varšavska 3.

 .
 .

Program je posebno namijenjen studentima Sveučilišta u Zagrebu te Erasmus-studentima, a obuhvaća tribine, čitanje autorskih radova te prikazivanje dokumentarnih filmova. Ovogodišnja Akademija Saharov započinje uvodnim obraćanjima Violete Staničić, Voditeljice Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, i Lore Vidović, pučke pravobraniteljice u Republici Hrvatskoj te predsjedavajuće Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava. Dr. sc. Lidija Kos-Stanišić, dekanica Fakulteta političkih znanosti detaljnije će približiti temu venezuelanske opozicije s obzirom na činjenicu da je upravo Demokratska oporba u Venezueli dobitnik Nagrade Saharov Europskog parlamenta za 2017. godinu. U kontekstu ovogodišnjeg dobitnika i teme Akademije Saharov, ulogu žena i feminističku perspektivu revolucije dodatno će nam približiti dr. sc. Snježana Vasiljević, profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

S obzirom na kompleksnost prelijevanja ugroze ljudskih prava u bliskom izvaneuropskom kontekstu na samu Europu - te unatoč tematskom fokusu na Latinsku Ameriku zbog ovogodišnjih dobitnika Nagrade Saharov - odlučili smo ne izostaviti migracije s popisa tema o kojima progovara ovogodišnja Akademija Saharov. Jedan dio panela i multimedijskih aktivnosti u sklopu Akademije Saharov stoga će biti posvećen pitanju dolaska i prihvata izbjeglica u EU; u partnerstvu s Kulturtregerom i Booksom fokusirat ćemo se i na odnos između Levanta i Europske unije. O Levantu i ljudskim pravima govorit će spisateljica i novinarka Sahar Mandour, istraživačica Amnesty Internationala iz Egipta, te Renad Qubbaj, generalna direktorica Instituta Tamer. Tvrtko Barun, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi te jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade “Europski građanin”, i Tina Arend Morat iz švedske inicijative Arend Morad Foundation i Refugees Welcome Stockholm, konkretizirat će problematiku odnosa prema izbjeglicama na teritoriju Europske unije.

Podsjetimo, Europski parlament godišnju nagradu Saharov za slobodu mišljenja dodjeljuje od 1988. godine pojedincima koji su dali izniman doprinos borbi za ljudska prava u cijelom svijetu te se pritom upozorava na kršenje ljudskih prava i daje potpora dobitnicima i ciljevima za koje se oni bore. Ove godine nagrada je pripala Demokratskoj oporbi u Venezueli gdje je od početka ove godine ubijeno je više od 130 pripadnika oporbe te je broj političkih zatvorenika porastao na više od šest stotina. Svečana dodjela nagrade održat će se na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu u srijedu, 13. prosinca 2017. godine.