[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Objavljene nominacije za Nagradu Saharov 2015.

 
10-09-2015

Sedam uglednih aktivista i jedna politička koalicija nominirani su za ovogodišnju Nagradu Saharov za slobodu misli koju dodjeljuje Europski parlament. Nominacije će službeno biti predstavljene 28. rujna na zajedničkom sastanku odbora za vanjske odnose i razvoj te pododbora za ljudska prava. Pobjednik će biti odabran u listopadu.

Nominirani za Nagradu Saharov 2015. su:

Raif Badawi, bloger iz Saudijske Arabije osuđen na 10 godina zatvora, 1000 udaraca bićem i novčanu kaznu zbog vrijeđanja Islama na svojoj stranici Slobodni Saudijski Liberali.

Demokratska oporba u Venezueli koju predstavljaju Mesa de la Unidad Democrática, izborna koalicija osnovana 2008. kako bi ujedinila suparnike predsjednika Huga Chaveza, te politički zatvorenici.

Somalijska aktivistica za ukidanje ženskog obrezivanja i bivša ministrica Edna Adan Ismali ravnateljica je i osnivačica rodilišta u Hargeisi u Somalilandu (Somalija).

Ruski fizičar, zamjenik predsjednika vlade i oporbeni političar Boris Nemtsov ubijen prošle veljače u Moskvi.

Nađa Ševčenko, ukrajinska vojna pilotkinja i članica Verkhovne Rade te ukrajinskog izaslanstva prema parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe privedena je 18. lipnja 2014. i nezakonito prebačena u Rusiju.

Tri zviždača: Edward Snowden, računalni stručnjak koji je objavio detalje masovnog nadzora građana od strane američke sigurnosne agencije NSA nominiran 2013., Antoine Deltour, bivši revizor tvrtke Price Waterhouse Coopers, koji je objavio tajne odluke o oporezivanju multinacionalnih tvrtki u Luksemburgu te Stéphanie Gibaud koja je otkrila izbjegavanje plaćanja poreza i pranje poreznog novca UBS AG (United Bank of Switzerland).

Nagrada Saharov

Nagradu Saharov za slobodu misli svake godine dodjeljuje Europski parlament kako bi istaknuo iznimne pojedince i organizacije koji se borbe protiv netolerancije i opresije. Nagrada je osnovana 1988., a Denis Mukwege, borac za prava djevojčica i žena iz Demokratske Republike Kongo prošlogodišnji je dobitnik.

Kandidate za Nagradu Saharov mogu predlagati klubovi zastupnika ili skupine od najmanje 40 zastupnika EP-a. Odbor za vanjske poslove i Odbor za razvoj glasuju na temelju prijedloga kako bi se dobio uži izbor od triju finalista, a zatim Konferencija predsjednika odabire jednog laureata.

 
Seminar za ambasadore seniore Europskog parlamenta 2016.
Seminar za ambasadore seniore Europskog parlamenta 2016.