[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

„I muškarci i žene su i dalje nedovoljno obrazovani o ljudskim pravima“

10-12-2013

Kao što smo ranije i najavili, Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj je u suradnji sa Human Rights Festivalom obilježio 25 godina potpore ljudskim pravima primjerom Malale Yousafzai, ovogodišnjom dobitnicom nagrade Saharov. Ono oko čega su se svi sudionici okruglog stola „Ja sam Malala“ složili jest da su i muškarci i žene nedovoljno obrazovani o ljudskim pravima – i o ženskim pravima.

Činjenice iznesene na okruglom stolu nisu bile ružičaste. "Po seksualnim i reproduktivnim pravima mogle bismo se uspoređivati sa ženama trećeg svijeta", ocijenila je Rada Borić iz Centra za ženske studije.

Srž rasprave je naravno bila Malala, primjer istinske borbe za osnovna ljudska prava poput obrazovanja za djevojčice u okruženju koje to ekstremno zabranjuje.  Svoje je iskustvo i zrelo razmišljanje o drami kroz koju prolazi Pakistan opisala u knjizi "Ja sam Malala" koja je doživjela i svoje hrvatsko izdanje. „Iznimno je važno je da imamo takve uzore kao što je Malala“, ustvrdila je Borić pojašnjavajući kako je hrvatska javnost osjećajnija prema takvim primjerima nego prema primjerice LGTB zajednici.

Dr.sc. Snježana Vasiljević s Pravnog fakulteta u Zagrebu pojasnila je da je hrvatsko zakonodavstvo zbog članstva u Europskoj uniji usklađeno s europskim, ali to je tek prvi korak jer norme nije dovoljno samo transponirati, već ih treba i implementirati. "Hrvatsko društvo bi trebalo pripremiti kako se ponašati među različitima u europskom kulturnom društvu, no mi to ne znamo često ni među istima", kazala je Vasiljević.

Bilo je dosta riječi i o vjerojatno najugroženijoj ženskoj skupini u Hrvatskoj, Romkinjama. Andrea Čović iz Ureda za Informiranje Europskog parlamenta iznijela je i podatak prema kojem tek 30 posto Roma u Hrvatskoj završi osnovnu, a 10 posto srednju školu, dok su u visokom obrazovanju gotovo nepostojeći; situacija s Romkinjama zasigurno je još drastičnija po pitanju obrazovanja.

Na samom kraju okruglog stola iznesen je još jedan poražavajući podatak, a to je da je u svijetu 74 milijuna djevojčica neobrazovano; rečeno je i kako je Europski ženski lobi zabrinut za ženska ekonomska prava u Europi. "Ekonomska situacija u Europi slomila se preko žena," ustvrdila je Borić upozoravajući na duboke rezove u socijalnoj sferi. "Sat njegovateljice starije osobe ili odgojiteljice u vrtiću jeftiniji je nego 10-minutni posao promjene slavine,"zaključila je na kraju Borić.