[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

U Hrvatskom saboru održana svečana dodjela nagrade „Europski građanin" isusovcu Tvrtku Barunu i Hrvatskoj udruzi Transplant

25/09/2017 11:55:17
 .

U organizaciji Hrvatskog sabora i Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj danas, 25. rujna održana je nacionalna svečanost dodjele nagrade „Europski građanin", koju Europski parlament dodjeljuje za iznimna postignuća pojedincima i organizacijama koje rade na promicanju europskih vrijednosti i identiteta.

 .
 .

Ovogodišnji hrvatski dobitnici nagrade „Europski građanin“ su isusovac Tvrtko Barun kao voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi i Hrvatska udruga Transplant. Svečana dodjela nagrade dobitnicima u Hrvatskom saboru u dvorani Ante Starčevića održana je uz sudjelovanje zastupnika u Europskom parlamentu Dubravke Šuice i Tonina Picule te predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Medalje je dobitnicima nagrade Tvrtku Barunu i Tanji Watz iz Hrvatske udruge Transplant uručio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Čestitao je dobitnicima i zahvalio se zastupnicima na nominacijama te Europskom parlamentu što je u radu dobitnika prepoznao najviše europske i ljudske vrijednosti. „Današnji dan nije tipičan dan u Hrvatskom saboru. Danas je dan kada slavimo čovjeka, ljubav, zajedništvo i solidarnost. Volio bih da takvih dana bude puno više. S velikom radošću volio bih da Hrvatski sabor trajno sudjeluje u ovakvim manifestacijama“, poručio je Gordan Jandroković.

Tvrtka Baruna je za nagradu „Europski građanin“ nominirala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke, uz potporu zastupnika u Europskom parlamentu Ivane Maletić, Željane Zovko i Ivice Tolića.

“Danas živimo u vremenu koje pred nas svakodnevno stavlja sve više izazova i problema. U borbi sa svakodnevnicom, često zaboravimo pronaći vrijeme, želju i inicijativu kako bismo pomogli potrebitima u svom okruženju, a još manje potpunim strancima. Ipak, postoje brojni pozitivni primjeri, a među njima je Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice za Jugoistočnu Europu. Neizmjerno sam ponosna na činjenicu da ste osvojili nagradu Europski građanin i mislim da nije mogla otići u bolje ruke, upravo u one ruke koje nesebičnim i predanim radom za dobro ljudi izazivaju divljenje i pružaju primjer svima nama“, izjavila je Dubravka Šuica.

„Povjerenje je ono što čini naš život mogućim. Jedni drugima smo stranci te društvo jedino može funkcionirati ako imamo povjerenja jedni u druge. Za uspješnu integraciju izbjeglica u hrvatsko društvo povjerenje je uvjet“, poručio je Tvrtko Barun.

Hrvatsku udrugu Transplant je za nagradu „Europski građanin“ nominirao hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata.

„Nagrada pokazuje kakav bi trebao biti pravi sadržaj Europske unije i koji su to primjeri humanosti i vrijednosti koji trebaju biti ugrađeni u temelje rasprava o budućnosti Europe. Hrvatska kao najmlađa članica EU-a ima toliko toga za ponuditi kada je u pitanju solidarnost. Zahvaljujući radu Udruge Transplant, hrvatska transplantacijska medicina je u europskom i svjetskom vrhu, a nagrada Transplantu je nagrada volonterstvu, humanosti i izvrsnosti“, poručio je Tonino Picula.

„Život ne prestaje nuµno prestankom rada organa. 400 transplantacija godišnje u Hrvatskoj najbolji su dokaz za to“, izjavila je Tanja Watz koja je u ime Udruge primila nagradu i posvetila je obiteljima onih koji su nesebično darovali organe i drugim ljudima pruµili novu priliku za život.

Tvrtko Barun kao voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi i Hrvatska udruga Transplant ovogodišnji su hrvatski dobitnici nagrade „Europski građanin“ Europskog parlamenta, uz dobitnike iz drugih država članica EU-a. Odluka Odbora za nagradu Europskog parlamenta da Hrvatska ove godine iznimno dobije dva laureata utemeljena je na impresivnom radu i rezultatima djelovanja obiju organizacija. Nakon dodjele prigodnih medalja na svečanostima u matičnim državama, svi dobitnici bit će pozvani na zajedničku svečanost u Bruxellesu, 11. listopada ove godine.

Tvrtko Barun, 32-godišnji magistar duhovnosti, voditelj je Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, neprofitne humanitarne udruge sa tridesetpetogodišnjim iskustvom čija je misija pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica i drugih nasilno raseljenih osoba koja od 1993. djeluje u zagrebačkom uredu u Hrvatskoj. Tvrtko Barun mladi je svećenik isusovac koji je nakon završenog studija filozofije na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove, pohađao teologiju na Facultés jésuites de Paris, gdje je magistrirao iz područja duhovnosti.

Hrvatska udruga Transplant je udruga pacijenata osnovana 2005. godine s ciljem promicanja darivanja i presađivanja organa. Udruga okuplja osobe s kroničnim bolestima nekog od vitalnih organa – srce, jetra, pluća, gušterača, bubreg – osobe na listi čekanja za transplantaciju, osobe na dijalizi, transplantirane osobe, te članove njihovih obitelji i prijatelje i zdravstvene djelatnike s područja transplantacijske medicine. Udruga sustavno provodi kampanju u javnosti na teme darivanja i presađivanja organa, zaštite prava pacijenata, promicanja zdravih stilova života, te aktivno sudjeluje u kreiranju zdravstvene politike koja se odnosi na transplantacijski program. Djeluje i na europskoj razini te kao podrška susjednim zemljama u promociji darivanja i presađivanja organa.

Europski parlament od 2008. svake godine dodjeljuje nagradu „Europski građanin“. Nagrada je namijenjena kao priznanje za iznimna postignuća u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica te olakšavanje prekogranične i transnacionalne suradnje unutar Europske unije. Pod navedene aktivnosti ubrajaju se i djela građana koji dugoročnom prekograničnom i transnacionalnom kulturnom suradnjom doprinose jačanju europskog duha te svakodnevne aktivnosti kojima se konkretno izračavaju vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima.

Sam izbor funkcionira po jasno određenim pravilima. Pravo predlaganja kandidata imaju isključivo zastupnici u Europskom parlamentu, pri čemu svaki od njih može predložiti samo jednog kandidata godišnje. Odbor za nagradu „Europski građanin” nadležno je tijelo za dodjelu nagrade, a odborom predsjedava predsjednik Europskog parlamenta. S obzirom na simboličnu prirodu nagrade, broj dobitnika je ograničen predviđenom kvotom. Odbor može izabrati do 50 laureata iz popisa predloženih kandidata, uzimajući u obzir načela geografske distribucije i jednake zastupljenosti spolova. Nagrada se u Hrvatskoj kao državi članici Europske unije dodjeljuje od 2014. godine, a dobitnici prethodnih godina bili su Martina Čuljak s projektom HelpBalkans, Hrvatska gorska služba spašavanja te Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać.

 

Više informacija o nagradi: http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/hr/00936ff182/Nagrade.html