[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

#EPtalks: Sve je digitalno? Influenceri i (nova) viralnost

 .
21-05-2020

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj održao je virtualni susret influencera i stručnjaka s mladim ambasadorima Europskog parlamenta.

 .

Četvrtak 21. svibnja - Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj ciklus online razgovora četvrtkom #EPtalks nastavio je temom:  SVE JE DIGITALNO? INFLUENCERI I (NOVA) VIRALNOST.  S dvjestotinjak sudionika programa škola ambasadora Europskog parlamenta iz cijele Hrvatske raspravljali su Marina Čulić Fischer (direktorica agencije Dialog komunikacije), Nika Pavičić (influencerica, JoomBoos platforma), Dominik Beber (urednik, JoomBoos platforma) i Marko Matijević (osnivač i urednik, Srednja.hr). Osvrnuli su se na komunikaciju u digitalnom prostoru za vrijeme i nakon korona krize, funkcioniranje influencera u doba pandemije, njihova pozitivna i negativna iskustva te prilike za utjecaj na sustav obrazovanja i rad s institucijama općenito.

Marina Čulić Fischer govorila je o influencerima kao marketinškom alatu. Istaknula je kako istraživanja pokazuju da generacija Z, tinejdžeri do ranih 20-tih godina, više vremena provede prateći influencere (97%) nego društvene mreže (87%). „Influenceri su značajan kanal kojim brendovi dopiru do svoje publike. Kategorija broj jedan su putovanja, raste gastronomija, odnosno prehrana,  a slijede ljepota, moda i fitness“, rekla je Čulić Fischer. Dodala je i da raste uloga influencera u komuniciranju javnih politika. Kao primjer jedne takve uspješne institucionalne kampanje izdvojila je Ovaj put glasam Europskog parlamenta koja je - kako je istaknula - „lani jako puno mladih ljudi potaknula na izlazak na europske izbore zbog influencera te načina na koji su oni prenijeli poruku da su izbori važni.“

Nika Pavičić podijelila je s mladim ambasadorima EP-a svoj put do uspjeha i statusa jedne od najviralnijih i najpopularnijih influencerica u regiji. Govorila je i o suradnji s Europskim parlamentom u kampanji za europske izbore tijekom koje je vodila YouTube kviz Znaš il' padaš te posjetila Bruxelles. „Vođenje YouTube kviza Znaš il' padaš naučilo me jako puno o profesionalnosti, novim poslovnim navikama. Bilo je to jedinstveno iskustvo koje je nadmašilo moja očekivanja“, rekla je Nika Pavičić te dodala da joj je iznimno drago kada može sudjelovati u društveno-odgovornim kampanjama i svoj utjecaj iskoristiti za slanje korisnih poruka.

Dominik Beber istaknuo je kako JoomBoos platforma ima oko 800 000 pretplatnika samo na YouTube kanalu, te da se pregledi njihovih sadržaja na mjesečnoj razini broje u milijunima.  „Iako je moto JoomBoosa zabava, svjesni smo dosega i utjecaja naše platforme na mlade pa ga često nastojimo koristiti za odgovorno informiranje i educiranje. Bili smo pokretači lili sudionici kampanja o mentalnom zdravlju, medijskoj pismenosti i bullyingu“, podsjetio je Beber.

Marko Matijević osvrnuo se na iskustvo rada s influencerima u sektoru obrazovanja te je u tom kontekstu spomenuo velike promjene nastale uvođenjem televizijske nastave zbog koronakrize. „Mnogi su profesori stali pred kameru, ali njihovi su pratitelji još uvijek malobrojni, riječ je o mikrozajednici“,  rekao je. Dodao je da još uvijek nemamo učenika koji „influensaju“ primarno kroz školsko gradivo te najavio da Srednja.hr nastoji napraviti iskorak u tom smjeru, kroz serijal kvizova na platformi koji bi trebao doprinijeti stvaranju novih inflluencera u području obrazovanja, a u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj. „Nakon perioda zabave, dolazi vrijeme za influencere u nišnim područjima“, zaključio je Matijević.

Tjedni online susreti #EPtalks okupljaju maturante i profesore škola ambasadora Europskog parlamenta iz cijele Hrvatske te - ovisno o temi – eurozastupnike, stručnjake, predstavnike različitih profesija. Program Škola ambasador Europskog parlamenta provodi se od 2016. godine, s ciljem podizanja razine informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim vrijednostima i pravima. Programom je do sada obuhvaćeno 60-tak gimnazija i strukovnih škola iz cijele Hrvatske. Popis škola dostupan je ovdje.

Na raspolaganju smo za dodatne informacije novinarima zainteresiranim za praćenje događaja i/ili za naknadnu priču i kontakt sa sudionicima.