[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

40 godina Akta o izravnim europskim izborima

 
20-09-2016

Od skupštine s ograničenim ovlastima Europski parlament s vremenom se izmijenio do tijela koji svojim odlukama izravno utječe na europsko zakonodavstvo. Važan datum tog dugačkog putovanja je 20. rujna 1976. godine, kada su ministri zemalja članica potpisali Akt o budućim izravnim europskim izborima. Izbori su se održali tri godine kasnije omogućivši Parlamentu demokratski legitimitet, a zastupnicima veće ovlasti u donošenju mjera.

Iako je prema sporazumu iz Pariza bilo moguće izravno biranje zastupnika, države članice radije su imenovale predstavnike iz redova zastupnika u nacionalnim parlamentima.

Na prijedlog parlamenta iz 1975. godine, devetorica ministara u Bruxellesu potpisali su Akt u ime država članica Europske zajednice.

Prvi izbori trebali su se održati u proljeće 1978., međutim zbog postupka ratifikacije održali su se godinu kasnije. Održali su se u Grčkoj 1981., nakon njihova pristupanja.

Predsjednik Parlamenta Georges Spénale je kod potpisvanja poručio ministrima: „Jasno nam je da danas u Europi imamo mnogo toga što trebamo hitno rješavati, umjesto baviti se institucionalnim problemima. Znamo da se borimo s inflacijom, nezaposlenošću, financijskim neprilikama... Današnji datum veliki je dan za Zajednice, jer otvara vrata za buduću Europu građana, uz Europu država."