[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Europski parlament: Tjedna najava aktivnosti od 18. do 24. svibnja 2020.

 .
18-05-2020

Tjedna najava događanja u Europskom parlamentu od 18. do 24. svibnja 2020., aktivnosti Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu i partnera.

 .

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ I PARTNERA

Četvrtak 21. svibnja u 16 sati

#EPtalks: SVE JE DIGITALNO? INFLUENCERI I NOVA VIRALNOST

Online razgovor učenika i mentora 60 hrvatskih srednjih škola ambasadora Europskog parlamenta s komunikacijskom stručnjakinjom Marinom Čulić Fischer, urednikom portala Srednja.hr Markom Matijevićem te influencerima  JoomBoosa.

BRUXELLES – iZDVOJENO

Strategija oporavka i izlaska iz koronakrize. Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača održat će dvije sjednice. S resornim povjerenikom Bretonom raspravljat će o strategiji izlaska iz krize uzrokovane koronavirusom, o postupnom ukidanju mjera ograničavanja kretanja i okupljanja, te o fondu za oporavak. S povjerenikom za gospodarstvo Gentilonijem, u kontekstu odgovora EU-a  na epidemiju COVID-19, razmotrit će učinke na carinska pitanja. (ponedjeljak i srijeda)

COVID-19 / dostupnost cjepiva. Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane raspravljat će s izvršnim direktorom Europske agencije za lijekove (EMA), Guidom Rasijem, kako osigurati brzo odobravanje sigurnih cjepiva i lijekova u EU-u protiv bolesti COVID-19. (ponedjeljak)

Kriminal i pandemija. Pred Odborom za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove izvršna direktorica Europola, Catherine De Bolle, izvijestit će o radu agencije u borbi protiv kriminalnog ponašanja potaknutog pandemijom bolesti COVID-19. Izvještaj Europola pokazuje da su tijekom koronakrize porasli različiti oblici kriminala, npr. kibernapadi, seksualno iskorištavanje djece na internetu te prodaja krivotvorenih zdravstvenih proizvoda i lijekova. (ponedjeljak).

Odgovor EU-a na gospodarsku krizu. Odbor za ekonomsku i monetarnu politiku raspravljat će i glasati o izmjenama pravila o kapitalnim zahtjevima za bankarski sektor kako bi se povećala sposobnost za apsorbiranje gubitaka povezanih s pandemijom, te olakšalo kreditiranja poduzeća i kućanstava u Europskoj uniji.  (rasprava u ponedjeljak, glasanje u srijedu).

Summit o Istočnom partnerstvu 2020. Uoči sastanka na vrhu Istočnog partnerstva u lipnju, Odbor za vanjske poslove glasat će o preporuci o budućnosti ove inicijative zajedničke politike. Odbor će također raspravljati s povjerenikom za susjedstvo i proširenje, Varhelyijem, o politici Istočnog partnerstva, o EU-ovoj potpori povezanoj uz COVID-19 susjednim zemljama, uključujući Tursku, kao i o budućnosti instrumenata za vanjsko financiranje. (utorak)

Internetski seminar o dugoročnom proračunu. Služba za medije EP-a organizira webinar o višegodišnjem financijskom okviru (VFO-u) i o planu gospodarskog oporavka. Među govornicima će biti članovi pregovaračkog tima EP-a za VFO i predsjednik Odbora za proračune. (utorak)

Rad odbora možete pratiti uživo u multimedijskoj rubrici na internetskim stranicama Europskog parlamenta.

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)

Zastupnica Sunčana Glavak u ponedjeljak će sudjelovati na sastanku odbora ENVI u razmjeni mišljenja s izvršnim direktorom Europske agencije za lijekove (EMA), Guidom Rasijem o aktivnostima Agencije u pogledu pandemije bolesti COVID-19 i izgledima za budućnost. U utorak će sudjelovati na sastanku odbora AFET, na kojem će glasati o preporuci Europskog parlamenta o Istočnom partnerstvu te sudjelovati u razmjeni mišljenja s povjerenikom Europske komisije za susjedstvo i proširenje, Oliverom Varhelyijem, o politici Istočnog partnerstva, potpori zemljama susjedstva i Turskoj u borbi protiv bolesti COVID-19 te budućim vanjskim financijskim instrumentima. U utorak će sudjelovati i na sastanku radne skupine EPP-a o Konferenciji o budućnosti Europe, a u srijedu će prisustvovati internom sastanku zastupnika EPP-a u odboru ENVI.

MISLAV KOLAKUŠIĆ (NEZAVISNI)

Zastupnik će u ponedjeljak 18. svibnja putem videoveze sudjelovati u radu Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove koji će, među ostalim, raspravljati o EUROPOL-ovim aktivnostima na suzbijanju kriminalnoga ponašanja izazvanoga pandemijom virusa COVID-19 te o izvršnoj podršci Europskoga ureda za azil državama članicama u kontekstu pandemije, osobito u Grčkoj. Bit će riječi i o upotrebi umjetne inteligencije u obrazovanju, kulturi i audiovizualnome sektoru, Zakonu o digitalnim uslugama u kontekstu poboljšanja djelovanja jedinstvenoga tržišta te Strategiji EU-a za ravnopravnost spolova.  Zastupnik će sudjelovati i na pripremnim sastancima za predstojeće sjednice Odbora za pravne poslove.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)  

Zastupnik Tomislav Sokol će u ponedjeljak 18. svibnja te u srijedu 20.svibnja, prisustvovati sastancima odbora IMCO gdje će se odvijati razmjene mišljenja s raznim akterima, poput povjerenika Thierryja Bretona i Paola Gentilonija, o strategiji izlaska i odgovoru na pandemiju bolesti COVID-19. U utorak 19. svibnja, zastupnik će dati aktivni doprinos na pripremnom sastanku EPP-ovih zastupnika u Odboru za regionalni razvoj, a zatim će prisustvovati radnoj skupini Legal and Home Affairs. Uza sve navedeno, zastupnik Sokol će, kao izvjestitelj EPP-a za Izvješće o jačanju jedinstvenog tržišta: budućnost slobode pružanja usluga, ovaj tjedan intenzivirati rad na amandmanima na nacrt izvješća.

RUŽA TOMAŠIĆ (HKS-EKR)

Zastupnica Tomašić sudjelovat će na sastancima Odbora za poljoprivredu (AGRI) te Odbora za ribarstvo (PECH).  Kao izvjestiteljica u sjeni za EKR za izmjenu uredbe o uspostavljanju zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda, sudjelovat će na tematskom sastanku s ostalim izvjestiteljima. Na rasporedu zastupnice su i sjednice predsjetništva te kluba Europskih konzervativaca i reformista.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Zastupnica Zovko će kao zamjenica koordinatora EPP-a i izvjestiteljica za instrument IPA III sudjelovati na izvanrednoj sjednici odbora AFET tijekom koje će razmijeniti mišljenja s povjerenikom za proširenje Olivérom Várhelyijem o politici Istočnog partnerstva, potpori EU-a susjedstvu i Turskoj vezano za COVID-19 te budućim instrumentima vanjskog financiranja. Zovko će glasovati o preporukama EP-a za Istočno partnerstvo za koje je kao stalna izvjestiteljica za Azerbajdžan predložila amandmane koji su prihvaćeni te pregovarala o završnom tekstu preporuke. Nadalje, kao izvjestiteljica u sjeni ispred EPP-a za mišljenje odbora AFET sudjelovat će u raspravi tijekom predstavljanja izvješća o ravnopravnost spolova u vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a. Pored toga, Zovko će kao članica odbora CULT sudjelovati na pripremnom sastanku EPP grupe.

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.