[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Rezultati Eurobarometra - novi rekordi u potpori Europskoj uniji; ponovno raste potpora i u Hrvatskoj

 .
17-10-2018

Posljednje istraživanje javnog mnijenja provedeno u rujnu jasno ukazuje na trend rasta povjerenja u EU pa tako rekordnih 68% ispitanika vjeruje da njihova zemlja ima koristi od EU članstva.

 .
68% građana smatra da je njihova država imala koristi od članstva u EU
68% građana smatra da je njihova država imala koristi od članstva u EU
 .

Prema Eurobarometru - istraživanju stavova javnosti o EU - sve više građana smatra da je članstvo u europskom bloku dobro za njihovu državu (62%) i kako joj omogućuje razne koristi (68%). Riječ je o najvećoj izmjerenoj potpori od 1983.

I u Hrvatskoj raste broj građana koji kažu kako zemlja ima koristi od EU članstva (66%). Kao glavne razloge navode da Europska unija otvara nove poslovne mogućnosti, doprinosi gospodarskom rastu, te održavanju mira i jačanju sigurnosti. U porastu je i broj ispitanika koji ocjenjuju kako je pripadnost EU dobra stvar: 44%, što je 8 postotnih bodova više u odnosu na istraživanje Eurobarometra iz travnja. Postotak građana koji se negativno očitovao o EU članstvu ostao je isti: 14%.

 .

48% Europljana smatra da je njihov glas u EU bitan, a u Hrvatskoj ta brojka ima trend stabilnog rasta u posljednjih godinu dana i doseže čak 61% (2 postotna boda više nego u istraživanju prošlog Eurobarometra provedenog u travnju).

Sve više ispitanika u Hrvatskoj zna da će se izbori za Europski parlament održati u svibnju iduće godine, a kao prioritetne teme o kojima žele raspravljati u izbornoj kampanji ističu: gospodarstvo i rast, borbu protiv nezaposlenosti mladih, socijalnu politiku, zaštitu potrošača i sigurnost hrane, te borbu protiv terorizma.

Jesensko istraživanja Eurobarometra ukazuje i izazove. 79% ispitanika u Hrvatskoj nema povjerenje prema političkim strankama, a 64% nije zadovoljno funkcioniranjem demokracije u zemlji. Puno pozitivnije hrvatski građani ocjenjuju demokratske procese u EU: 51% kaže da su u zadovoljni, a 40% izražavaju nezadovoljstvo.

 .

EU i Brexit

Prema gotovo svim pokazateljima, potpora ispitanika za europsko članstvo raste nakon referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU 2016. I predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani istaknuo je kako Eurobarometar ukazuje na to da su teški pregovori o Brexitu zabrinuli građane i utjecali na porast svijesti o dobrobiti EU članstva.


Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani:  „Uoči finaliziranja dogovora o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, objavljene brojke govore o rastućom razumijevanju o koristima Europske unije diljem kontinenta. Unatoč tome, puno toga još ostaje za napraviti. Potrebna je stalna suradnja i solidarnost na EU razini, ako želimo ponuditi odgovore na pitanja koja opterećuju obične europske građane.“

 Glavni koordinator EP-a za Brexit Guy Verhofstadt: „Činjenica da se 51% ispitanika u Ujedinjenom Kraljevstvu izjasnilo za ostanak u EU, zorni je podsjetnik na duboke podjele koje se vezuju uz odluku o Brexitu; ali isto tako i na potrebu pronalaska održivog i bliskog dugoročnog partnerstva u budućnosti, u obliku širokog i čvrstog sporazuma o  pridruživanju. Iako moramo biti spremni na sve mogućnosti, čini se da niti u Ujedinjenom Kraljevstvu niti drugdje u EU nema želje za takozvanim tvrdim Brexitom, ili za skupi scenarij bez izlaska bez dogovora. Nadam se da će ishod pregovora u konačnici biti odraz te činjenice.“ 

 .

Napomena o istraživanju: Eurobarometar istraživanje Europskog parlamenta provedeno je metodom osobnog intervjua s 27.474 građana starijih od 15 godina u 28 država članica Europske unije između 8. i 26. rujna 2018. godine.

Preuzmite ukupne podatke na http://www.europarl.europa.eu/at-your-service/en/be-heard/eurobarometer/parlemeter-2018-taking-up-the-challenge, a za Hrvatsku i na poveznici:

 .

Europski izbori održavaju se diljem Europe od 23. do 26. svibnja 2019. godine. Posjetite internetsku stranicu ovajputglasam.eu kako biste se informirali o nadolazećim izborima te motivirali druge da izađu i glasaju na izborima za Europski parlament