[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Prekogranična dostava maski: Jedinstveno tržište EU-a štiti zdravlje građana

 .
18-03-2020

Neprekinuta opskrba osnovnim proizvodima i najvažnijom medicinskom i zaštitnom opremom na jedinstvenom tržištu ključ je rješenja krize COVID-19.

 .

Predsjednice Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača te Odbora za promet, Petra De Sutter (Zeleni / EFA, Belgija) i Karima Delli (Zeleni / EFA, Francuska),  pozdravile su brzu reakciju resornih ministara država članica EU-a koji su dali potporu uspostavi zelenih traka na opskrbnim rutama, prema prijedlozima Parlamenta i Komisije.  

 „Potpuno zatvaranje granica moglo bi se činiti najsigurnijim načinom zaštite naših građana, ali za nesmetano dobivanje robe svi mi ovisimo o uvozu iz drugih država članica. Nesmetan prijevoz osnovnih proizvoda poput hrane te stalna i sigurna opskrba najvažnijom medicinskom i zaštitnom opremom, jamstva su da se ova kriza neće pretvoriti u katastrofu. Kada je riječ o našem javnom zdravlju, pouzdajemo se jedni u druge i ovisimo jedni o drugima", izjavila je predsjednica Odbora za unutarnje tržište. „Uspostava takozvanih "zelenih traka"- posebno za medicinsku i zaštitnu opremu - od najveće je važnosti u narednim danima i tjednima", istaknula je Petra De Sutter, pozivajući se na obveze koje su izrazile države članice u pogledu isporuke medicinske opreme.

Predsjednica Odbora za promet Karima Delli je rekla da će nesmetani prijelaz granica i koordinacija među državama članicama biti ključni za rješavanje krize. „Moramo naći način održati svoje sustave prijevoza aktivnima i smanjiti kolone kako bismo uštedjeli vrijeme i novac. Spremni smo djelovati zajedno i brzo te pružiti podršku vozačima i cijelom prometnom sektoru koji neumorno radi kako bi se roba dostavljala tijekom ove krize“, istaknula je Karima Delli. „Hitno je potrebno poduzeti mjere koje će omogućiti prestanak letova praznih zrakoplova. Zrakoplovne tvrtke moraju dobiti jamstva za svoje sljedeće slotove. Jedino se tako može spriječiti prazne letove u EU-u“, zaključila je ona.

Prema trenutnim pravilima, ako zračni prijevoznik ne iskoristi 80 % svojih slotova (termina koji se dodjeljuju za slijetanje i polijetanje) tijekom određene sezone, neće ih moći zadržati u sljedećoj sezoni nego će se oni staviti na raspolaganje drugim aviokompanijama.

Poveznice:

Istraživački centar EP-a: Što EU može poduzeti kako bi se umanjile posljedice pandemije COVID-19?

https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2020/649338/EPRS_BRI(2020)649338_EN.pdf

Zaključci predsjednika Europskog vijeća nakon videokonferencije s članovima i članicama Europskog vijeća o covidu-19 (17.3.2020.)

Poveznica - zaključci predsjednika Europskog vijeća

COVID-19: Komisija predstavila smjernice za mjere upravljanja granicama kako bi se zaštitilo zdravlje i pristup ključnim uslugama (16.3.2020.)

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hr/ip_20_468