[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Bruxelles: Eurozastupnici traže sankcioniranje Mađarske i zaštitu vladavine prava

 .
14-05-2020

U Mađarskoj su ugroženi demokracija i temeljna prava, smatra većina zastupnika u Europskom parlamentu. Stoga pozivaju Komisiju i Vijeće da zaštite mađarske građane i vladavinu prava.

 .

Mjere mađarske vlade: Zastupnici traže od EU-a da uvede sankcije i zaustavi isplate Mađarskoj

U raspravi s potpredsjednicom Europske komisije Verom Jourovom i hrvatskim predsjedništvom EU-a, većina je sudionika naglasila da hitne mjere koje je mađarska vlada poduzela u borbi protiv pandemije COVID-19, uključujući proglašenje neograničenog izvanrednog stanja, nisu u skladu s pravilima EU-a te su upozorili na sve veću ugroženost demokracije.

Više zastupnika u Europskom parlamentu pozvalo je Europsku komisiju da dovrši provjeru pravnih izmjena i otvori postupke zbog povrede prava. Posebno su zatražili prekid isplata Mađarskoj iz novih planiranih financijskih sredstava i plana oporavka, ako ne bude poštovala vladavinu prava. Također su kritizirali pasivno stajalište Vijeća i ustrajali na tome da Vijeće započne rad u vezi s postupkom iz članka 7. koji je pokrenuo Parlament.

Pojedini zastupnici u Europskom parlamentu branili su odluke demokratski izabranog parlamenta u Mađarskoj i usporedili izvanredne mjere donesene u toj zemlji s onima koje su donijele druge države članice EU-a, kao što su Francuska ili Španjolska.

Dodatne informacije

U rezoluciji od 17. travnja Parlament je već naveo da su odluke u Mađarskoj o produljenju izvanrednog stanja na neodređeno vrijeme, o ovlašćivanju vlade za donošenje odluke dekretom i o slabljenju nadzora Parlamenta „potpuno nespojive s europskim vrijednostima”.

Zastupnici su naglasili da sve mjere povezane s bolešću COVID „moraju biti u skladu s vladavinom prava, strogo razmjerne [...], jasno povezane s tekućom zdravstvenom krizom, vremenski ograničene i podložne redovitom nadzoru”.

Raspravu možete pratiti putem videozapisa na zahtjev.

Poveznice

Izjava predsjednika Davida Sassolija o stanju u Mađarskoj s obzirom na pandemiju COVID-19 (1.4.2020.)

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/statement-sassoli-situation-hungary-covid19-outbreak_I187940-V_v

EP Research Service: European added value of an EU mechanism on democracy, the rule of law and fundamental rights - Preliminary assessment (23.4.2020.) (en)

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document.html?reference=EPRS_BRI(2020)642831

EP Research Service: The Impact of Covid-19 Measures on Democracy, the Rule of Law and Fundamental Rights in the EU (23.4.2020.) (en)

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document.html?reference=IPOL_BRI(2020)651343

EP Research Service: Protecting the rule of law in the EU: Existing mechanisms and possible improvements (6.11.2019.) (en)

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document.html?reference=EPRS_BRI(2019)642280

Besplatne fotografije, video i audio materijali

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/rule-of-law_10601_pk