[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

COVID-19: EU institucije poduzimaju mjere za nabavu životno važne medicinske opreme

 .
23-03-2020

Parlament surađuje s državama članicama kako bi se osiguralo da EU može kupiti respiratore, maske i ostalu medicinsku opremu koja će se staviti na raspolaganje bolnicama diljem Unije.

 .

EU kupuje medicinsku opremu za bolnice, pokreće se zajednička javna nabava testova, maski i respiratora, a za više od 1800 EU građana omogućen je povratak iz inozemstva

Prošli tjedan Komisija je uspostavila mehanizam nabavke medicinske opreme (kroz rescEU) čime je omogućeno da potrepštine nužne za borbu protiv covida-19 mogu brzo biti dostavljene članicama suočenim s nestašicom. Ta je oprema nužna za liječenje zaraženih pacijenata, zaštitu zdravstvenih djelatnika, te za usporavanje širenja virusa.

Parlament surađuje s državama članicama kako bi žurno odobrio 40 milijuna od ukupno 50 milijuna eura koliko je na raspolaganju za opremu za intenzivnu njegu, poput respiratora i zaštitnog pribora i odjeće, te maski za višekratnu uporabu.

Članice su također udružile snage u zajedničkoj javnoj nabavi u okviru koje će se pribaviti osobna zaštitna oprema, respiratori i proizvodi nužni za testiranje na koronavirus. Zajednički nastup omogućit će snažniju poziciju EU članica na međunarodnom tržištu.

Izjava

Komentirajući Komisijin prijedlog, predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Pascal Canfin (Renew, FR) je rekao:

„Prošli tjedan, Europa je donijela nekoliko povijesnih odluka vezanih uz borbu protiv covida-19 i učinka epidemije na EU gospodarstvo. Ne kažemo ovo dovoljno često niti dovoljno glasno: Europa čini sve što može da bi spasila živote. Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu prije je donosio pomoć građanima pogođenim potresima, uraganima, poplavama i požarima. Sada je prvi put EU novac iz rescEU mehanizma na raspolaganju državama članicama za nabavku medicinske i zaštitne opreme kako bi se mogle nositi s epidemijom. Riječ je o EU solidarnosti u akciji. Aktualna kriza pokazuje također kako je važno omogućiti dovoljna ulaganja u programe Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu i u razdoblju nakon 2020., što uostalom i traži Europski parlament“, zaključuje Canfin.

Više informacija

RescEU je dio Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu koji jača suradnju EU država članica. Od kada je rescEU 2019. oformljen, EU može izravno pomoći državama članicama pogođenim katastrofama, u situaciji kada su nacionalni kapaciteti pod velikim pritiskom.

Zahvaljujući Mehanizmu EU-a za civilnu zaštitu, više od 1800 EU građana iz različitih dijelova svijeta prebačeno je u svoje države, nakon izbijanja krize covid-19. Ovdje možete potražiti podatke za svoju državu.