[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

OBJAVA ZA MEDIJE Konferencija: "Gdje su mladi birači?"

 .
05-12-2018
 .

Jesu li mladi dovoljno informirani o Europskoj uniji, kako promijeniti svijest mladih o važnosti izlaska na izbore, je li rješenje u uvođenju sustava obveznog glasovanja, odgaja li obrazovni sustav aktivne građane? To su samo neka od pitanja o kojima se raspravljalo na konferenciji „Gdje su mladi birači?“  koju je organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, uoči europskih izbora u svibnju iduće godine, uz sudjelovanje hrvatskih zastupnika u EP-u te predstavnika političkih organizacija i udruga mladih.

 .

Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić – podsjetila je da će u novom sazivu, zbog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva,  Europski parlament imati 705 umjesto dosadašnjih 751 zastupnika. „No hrvatski građani imat će priliku birati jednog zastupnika više – njih ukupno 12. To znači da će na neki način utjecaj Hrvatske u EP-u imati dodatnu težinu“, istaknula je Simeonova Staničić. Izrazila je nadu da će se mladi aktivirati te ih je pozvala da aktivno sudjeluju u izbornom procesu.

 .
Voditelji konferencije: Iva Šulentić i Domagoj Novokmet
Voditelji konferencije: Iva Šulentić i Domagoj Novokmet
 .

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica (HDZ/EPP) istaknula je kako je važno da mladi sudjeluju u kreiranju politika. „Mladi se trebaju izboriti i za zastupljenost na listama političkih stranaka. Na taj način mogu djelovati i pokazati u kojem smjeru žele da ide i Europska unija i Hrvatska“, zaključila je Šuica. Govoreći o predstojećim izborima za Europski parlament podsjetila je na važne ovlasti ove institucije, od odluke o višegodišnjem europskom proračunu, do potvrđivanja Europske komisije i međunarodnih ugovora. Stoga je važno koga birate za vašeg predstavnika u EP-u, rekla je Šuica.

 .
Zastupnici Europskog parlamenta: Ivana Maletić, Tonino Picula, Jozo Radoš i Dubravka Šuica
Zastupnici Europskog parlamenta: Ivana Maletić, Tonino Picula, Jozo Radoš i Dubravka Šuica
 .

Eurozastupnica Ivana Maletić (HDZ/EPP) ocijenila je da je izlazak na izbore zadnji korak. „Prije toga mladi moraju biti svjesni zašto su izbori važni, a stalno se mora raditi i na približavanju europskih politika mladima. Maletić smatra kako bi se trebalo raditi na tome da se mlade već u školama angažira na projektima koji su korisni u određenoj lokalnoj zajednici. „To mogu biti njihovi mali praktični projekti vezani uz nastavu, njima zanimljivi, a zajednici i društvu korisni. To je jedan od načina na koji možemo odgajati aktivne građane“, rekla je Maletić.

Zastupnik EP-a Tonino Picula(SDP/S&D) ocijenio je da najgori protivnik Europske unije nisu populističke opcije, nego apatija građana. Osvrčući se općenito na rad predstavnika u Europskom parlamentu rekao je kako zastupnici djeluju u različitim političkim obiteljima, ali ih okupljaju zajedničke važne teme. „Tako je i u slučaju Hrvatske. Izvrstan primjer za to je projekt Pelješkog mosta vrijedan 350 milijuna eura. Tu smo bili kao jedan jer smo ocijenili da je riječ o infrastrukturnom projektu koji je vrlo važan za Hrvatsku“, rekao je Picula

 .
 .

Europarlamentarac Jozo Radoš (GLAS/ALDE) rekao je da mladi nisu izolirana skupina u društvu te da sve što im se događa ukazuje na procese koji se događaju i u  određenoj sredini i državi. Kritizirao je obrazovni sustav koji, kaže, nije usklađen s  potrebama tržišta rada, a za europske izbore rekao je kako se „tiču života svih građana i stoga trebamo pametno iskoristiti biračko pravo“.

 .
 .

O uvjetima za političko djelovanje mladih u Hrvatskoj i Europi raspravljali su i predstavnici podmlatka političkih stranaka te udruga i organizacija mladih. Josip Bilaver (HDZ) rekao je kako je zadovoljan te da njegova stranka nudi dovoljno prostora za afirmaciju mladih.  Biljana Gaća (SDP) ocijenila je da mladi teško uspijevaju nametnuti njima važne teme. Pohvalila je kampanju Ovaj put glasam Europskog parlamenta kao vrijedan alat za mobilizaciju mladih. Kuzman Novak (Nezavisni) rekao je da postoji jako veliki jaz između starijih i mladih političara te da bi se trebalo raditi na spajanju iskustva starijih i znanja mladih. Teško je, ali važno je ne odustati, zaključio je. Nikša Ovčina (Glas) istaknuo je kako je njegova stranka još uvijek u razdoblju jačanja svoje infrastrukture, te da u tome važnu ulogu imaju i mladi.

 .
 .

S predstavnicima političara razgovarali su predsjednik upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske Josip Miličević, osnivač i glavni urednik portala srednja.hr Marko Matijević, suradnica na projektima Hrvatskog i ferijalnog hostelskog saveza Mia Veličković, te potpredsjednica udruge studenata komunikologije Protagonist Hrvatskog katoličkog sveučilišta Snježana Lovrić.