[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Zatvaranje granica: čelnik Odbora za građanske slobode očekuje poštovanje proporcionalnosti i koordinaciju unutar Unije

 .
18-03-2020

Izjava predsjednika Odbora za građanske slobode, Juana Fernanda Lopeza Aguilara (S&D, Španjolska) na temu ponovnog uvođenja graničnih kontrola unutar Schengena zbog koronavirusa.

 .

Izjava predsjednika Odbora za građanske slobode, Juana Fernanda Lopeza Aguilara (S&D, Španjolska) na temu ponovnog uvođenja graničnih kontrola unutar Schengena zbog koronavirusa.

"Posljednjih je dana više EU država članica ponovno uvelo kontrole na unutarnjim granicama unutar schengenske zone, ili ih čak zatvorilo za određene kategorije putnika. Druge članice pak razmatraju uvođenje takvih mjera.

U potpunosti se slažem da postoji potreba za mjerama javne politike kojima se ograničava društvena interakcija kako bi se usporilo širenje koronavirusa, ali kao predsjednik Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Parlamenta, pozivam države članice da svoje mjere poduzimaju u potpunosti poštujući načela proporcionalnosti, te - prije svega - solidarnosti među državama članicama EU-a, nediskriminaciju i pravila o schengenskom prostoru. Ključno je da se pri poduzimanju mjera izbjegne diskriminacija EU građana.

Koordiniranim pristupom, a ne pojedinačnim akcijama država članica, uspjet ćemo se oduprijeti izazovu s kojim smo svi suočeni.

Odbor za građanske poslove pomno prati razvoj situacije i očekuje od Europske komisije, predsjedništva Vijeća i država članica da zaštite sve prednosti koje pruža schengenski prostor."

 

Dodatne informacije:

Uredba (EU) 2016/399 o Zakoniku Unije o pravilima kojima se uređuje kretanje osoba preko granica (Zakonik o schengenskim granicama) izričito predviđa da rizik za javno zdravlje može biti osnova za zabranu ulaska u schengenski prostor (Glava II), ali se ne predviđa da se iz razloga javnog zdravlja mogu uvesti privremene granične kontrole na unutarnjim granicama (Glava III i dalje).

 

Poveznice:

 

Internetska stranica Odbora za građanske slobode  

Multimedijski sadržaj

odbor-libe-i-zatvaranje-granica