[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Održan regionalni forum "Europa u Slavoniji - gospodarski rast i zapošljavanja"

 .
29-10-2018
 .

Kampanja "Ovaj put glasam" predstavljena je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku pred više od 150 okupljenih. Studentima se, osim predstavnika Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj obratila i doc. dr. Anita Freimann. Naglasila je kako studenti EFOS-a jedini u Hrvatskoj provode aktivnosti informiranja građanja u sklopu kolegija Makrosustav EU-a čime će fakultetska nastava biti obogaćena upravo ovim projektom.

 .

Europski parlament pokrenuo je internetsku stranicu ovajputglasam.eu kao središte svoje nestranačke institucionalne kampanje za europske izbore. Njome je građankama i građanima Europske unije osigurao alat kojim svoju okolinu mogu potaknuti na glasanje u svibnju 2019. godine. Stranica je ujedno platforma za povezivanje s nacionalnim uredima Europskog parlamenta, uključujući Ured EP-a u Hrvatskoj.

Osim druženja u Osijeku, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je Regionalni forum za raspravu "Europa u Slavoniji - gospodarski rast i zapošljavanje" u Dvorcu Eltz u Vukovaru; raspravljalo se o jačanju kapaciteta za razvoj poduzetništva te korištenju raspoloživih sredstava iz EU-fondova. Jedan od glavnih zaključaka rasprave bio je kako su inovacije i novi poslovni modeli temeljni elementi za nastavak gospodarskog razvoja Slavonije, a osobito za podizanje standarda i kvalitete života.

Sudionici foruma bili su Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ-EPP), Mohamed Radwan Joukhadar, vlasnik i direktor tvornice lijekova Yasenka, Zrinka Šesto, vlasnica jedinog elektrosolarnog broda na Dunavu i Leo Tot, kreativni direktor i suosnivač tvrtke za razvoj videoigara Void Main.

Ivana Maletić rekla je da se gospodarski rast ne može temeljiti samo na entuzijazmu pojedinaca te kako poduzetnicima treba sustav koji će ih podržavati i cjelovita strategija razvoja. Kad je riječ o korištenju EU-fondova i svih izvora financiranja općenito uvijek je poruka: uspjeh dolazi kroz suradnju, rekla je Maletić. “Ne trebaju nam vanjski stručnjaci da nam kažu kako se razvijati, imamo puno vlastitih potencijala, a u planiranja svakako trebamo uključiti i naše mlade.”

Govoreći o najčešćim izazovima s kojima se ulagači trebaju nositi, Mohamad Radwan Joukhadar istaknuo je: “Kod investiranja je važno da se ulagaču omogući korištenje zemljišta bez plaćanja skupih komunalnih naknada i usluga, a država bi trebala osloboditi investitore od plaćanja poreza prve tri godine, dok se projekt ne razvije. Onda se ljudi neće iseljavati iz Slavonije, a uvjeti rada mogu se poboljšati, što posljedično može utjecati i na povratak stanovništva i radnika i u Vukovar.”

Zrinka Šesto istaknula je kako poduzetnicima i ulagačima treba sigurnost. “Bez obzira tko je na vlasti, trebali bismo imati dugoročnu strategiju kako bi investitori znali da je njihovo ulaganje zaštićeno i da se pravila igre ne mijenjaju promjenom vlasti. Vukovar ima dobru perspektivu, a vidim to i u području moje djelatnosti - turizma - dolazi nam sve više gostiju koji na ovom području ostaju sve dulje."

Leo Tot istaknuo je kako radi na osnaživanju razvoja industrije igara, sektora koji je u Hrvatskoj relativno mali, no u posljednje vrijeme postiže sve zapaženije rezultate i na globalnoj razini. “Želimo razvijati svijest o važnosti te industrije, razbiti barijere i trenutačne predrasude mnogih kojih na industriju igara gledaju s visoka. Radim na neformalnom i formalnom obrazovanju okoline kako bi se stvorili čvrsti temelji da se industrija igara počne shvaćati kao ozbiljan business.”

Sudionike regionalnog foruma za raspravu uvodno su pozdraviti župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić te zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.

Župan Božo Galić podsjetio je na niz projekata na području Vukovarsko - srijemske županije financiranih EU fondovima te je istaknuo kako je u pripremi strategija razvoja do 2027. „ Za uspješno provođenje strategije u Vukovarsko-srijemskoj županiji nužna je još bolja suradnja s Vladom Republike Hrvatske ,dodatnom decentralizacijom poslova na županije, kako bi se lokalni projekti i izazovi i rješavali na lokalnoj razini.”

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček rekao je kako Grad i njegovo šire područje imaju puno potencijala te je pozvao mlade da budu hrabri i kreativni te da svoju budućnost nastave graditi u Vukovaru. “Ne želimo da se o ovom gradu i Slavoniji općenito govori samo u negativnom kontekstu, jer postoji niz  pozitivnih priča i poslovnih inicijativa vrijednih pozornosti”, zaključio je Pavliček, predstavivši nove gradske projektne inicijative i uspjehe lokalne razvojne agencije u povlačenju sredstava Europske unije.