[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać - dobitnica nagrade Europski građanin za 2016. godinu.

 .
09-03-2020

Europski parlament nedavno je objavio poziv na podnošenje prijava i nominacija za nagradu „Europski građanin za 2020.” koja se dodjeljuje pojedincima, projektima i udrugama za iznimna postignuća u promicanju europskih vrijednosti.

 .
 .

Povodom novog natječaja za nagradu Europski građanin, razgovarali smo s dosadašnjim laureatima iz Hrvatske. Ovoga tjedna u fokusu je Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać.

„Kad smo dobili vijest da je upravo naša udruga dobitnik nagrade Europski građanin preplavili su nas osjećaji ponosa i sreće. Uslijedile su čestitke, na tisuće njih, zatim svečanosti dodjele nagrade. Nakon što je euforija prošla, postali smo svjesni odgovornosti koju jedna takva nagrada nosi sa sobom. Bila nam je poticaj i obaveza da budemo još bolji, predaniji i kvalitetniji. I tako je i bilo. Naši rezultati su postajali bolji i bolji što je u cijelosti opravdalo povjerenje koje nam je ukazano dodjelom nagrade, koja je bila prekretnica u našem djelovanju“, kaže Ivan Soldo, predsjednik i jedan od osnivača udruge.

Budući da se Europski građanin dodjeljuje iznimnim Europljanima koji promiču jaču povezanost građana i solidarnost, što je u djelovanju Vaše udruge  posebno dobar primjer ovih načela, na što ste najviše ponosni?

„Naša udruga pomaže osobama koje dolaze u Zagreb na liječenje iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih država, bez obzira na vrstu bolesti, spol, dob, socijalni status, vjeroispovijest ili nacionalnost. Upravo u tim našim temeljima su ugrađene vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima čovjeka. Ponosni smo što naš slogan pod nazivom „Pomozimo zajedno“ okuplja više od 200 000 osoba iz cijelog svijeta, što ne poznajemo nikakve granice i što imamo vojsku volontera. Ponosni smo na svakog našeg člana koji svjedoči o ljubavi prema čovjeku kao i na svakog našeg korisnika, njih više od 8000, te na svakog donatora koji je omogućio da možemo pomoći ovolikom broju osoba i da sva pomoć za njih bude potpuno besplatna.“

Iza sebe imate mnogo realiziranih projekata, koje su ambicije i planovi udruge  za budućnost?

„S obzirom na stalni nedostatak kapaciteta za smještaj osoba koje dolaze na liječenje u Zagreb odlučili smo pokrenuti projekt gradnje objekta za smještaj osoba koje dolaze na liječenje u Zagreb, točnije socijalno-zdravstvenu ustanovu, pod nazivom Dom fra Mladen Hrkać. Obratili smo se Gradu Zagrebu za pomoć. Grad Zagreb je uvijek imao sluha za osobe u potrebi i u njima smo uvijek imali partnera za naše aktivnosti i projekte. Tako je bilo i ovaj put. Grad Zagreb je dodijelio pravo građenja na zemljištu u zagrebačkoj Dubravi, na kojem bi uskoro trebala početi gradnja Doma fra Mladen Hrkać. Projekt je trenutno u fazi ishođenja potrebnih dozvola za gradnju. Kapaciteti doma bi omogućili smještaj i skrb za do 220 osoba istovremeno i bio bi prva ustanova takve vrste u cijeloj Europskoj uniji.“

 

Više o ovogodišnjem pozivu na podnošenje prijava i nominacija za nagradu Europski građanin pročitajte ovdje