[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Koronavirus: hitan odgovor za podršku građanima, regijama i državama

 .
18-03-2020

Odbor za regionalni razvoj pokrenuo je hitan postupak usvajanja mjera za poticanje ulaganja kao odgovor na koronavirus

 .

Sve mjere za borbu protiv koronavirusa prioritet su za Europski parlament kao suzakonodavca i instituciju s proračunskim ovlastima. U ime Odbora za regionalni razvoj, predsjednik Younous Omarjee u dogovoru s koordinatorima klubova zastupnika traži da Europski parlament upotrijebi „hitan postupak” (definiran u članku 163.) kako bi se omogućilo učinkovito usvajanje predloženih mjera.

Odbor se slaže da će ubrzati zakonodavni postupak tako što će prijedlog usvojiti izravno, bez amandmana, na plenarnom zasjedanju, kako bi se raspoloživa sredstva EU-a što prije usmjerila građanima, regijama i zemljama koje su najteže pogođene pandemijom koronavirusa.

Younous Omarjee (GUE / NGL, Francuska) , predsjednik Odbora za regionalni razvoj EP-a, izjavio je: „Moramo reagirati što hitnije, usmjeravanjem svih raspoloživih sredstava u okviru kohezijske politike, kako bismo ublažili katastrofalnu situaciju uzrokovanu epidemijom koronavirusa. Svako bi kašnjenje rezultiralo gubitkom više života i dodatnim poteškoćama za europske regije, tvrtke i građane. Naš je Odbor u potpunosti upoznat sa situacijom i spremni smo djelovati. Svi klubovi zastupnika su ujedinjeni. Otvaramo put djelovanja i uvjeren sam da će isti duh prevladati i unutar Vijeća. U ovom kritičnom trenutku, traženje nečeg boljeg od onoga što sada imamo na stolu može učiniti više štete nego koristi.”

Sljedeći koraci

Izmjena pravila EU-a o financiranju iz zajedničkog proračuna uključena je u postupak suodlučivanja, stoga će je trebati usvojiti i Parlament i Vijeće. Parlament će ubrzo objaviti detalje hitnog postupka.

Kontekst

Zakonodavni prijedlog za izmjenu Uredbe o zajedničkim odredbama, te uredbi Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, objavljen je 13. ožujka.

Komisija je predložila da se u okviru kohezijske politike usmjeri 37 milijardi eura za borbu protiv krize uzrokovane koronavirusom, tako što se odrekla svoje obveze da ove godine zatraži vraćanje predfinanciranja za strukturne fondove. To iznosi oko 8 milijardi eura iz proračuna EU-a koje će države članice moći upotrijebiti za nadopunu strukturnih sredstava koja iznose 29 milijardi za cijelo područje EU-a. Povrh toga, Komisija je predložila da se proširi područje primjene Fonda solidarnosti EU-a uključivanjem i krize javnog zdravlja u njegov djelokrug, kako bi se sredstva mogla iskoristiti ako bude potrebno za najteže pogođene države članice.

Više informacija

Priopćenje za medije: Parlament mobiliziran za usmjeravanja EU fondova prema pogođenima pandemijom koronavirusa (13.03.2020.)

Prijedlog Europske komisije za Uredbu o investicijskoj inicijativi vezanoj za koronavirus

Odbor za regionalni razvoj

Multimedijski centar EP-a: besplatne fotografije, video i audio materijal