[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Sassoli: Europa pokazuje snagu solidarnosti

 .
19-03-2020

Izjava predsjednika Davida Sassolija o odgovoru Europskog parlamenta na krizu COVID-19.

 .
 

Nakon videokonferencije s čelnicima klubova zastupnika, predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli sazvao je izvanrednu plenarnu sjednicu za 26. ožujka kako bi se odobrile mjere za borbu protiv koronavirusa. Bit će to prva plenarna sjednica na kojoj će se koristiti sustav daljinskog glasanja.

U izjavi nakon sastanka, predsjednik Sassoli je poručio:

„Želim izraziti suosjećanje i solidarnost sa svima onima koji pate i koji su izgubili svoje najmilije. Želim istaknuti koliko sam zadivljen i snažno podupirem sve one koje su na prvoj crti borbe protiv ove pandemije.

Europa reagira. Suočena s dramatičnom situacijom, s dužnošću obrane života, rada, stabilnosti za sve -  Europska unija djeluje. Naravno, morali smo se boriti s nacionalnim uskogrudnostima, ali sada je jasno na koji ćemo se način suočiti s ovim izvanrednim stanjem.

Jučerašnja odluka Europske središnje banke o aktiviranju paketa od 750 milijardi eura slijedi zahtjeve Europskog parlamenta, Komisijine mjere i mjere država članica, ali i moguće dodatne inicijative poput mobiliziranja 500 milijardi eura iz Europskog stabilizacijskog mehanizma, takozvanog fonda za spašavanje. Govorimo o intervenciji koja ukupno doseže gotovo dva bilijuna eura. Najveća demonstracija snage europske solidarnosti ikad viđena. Jača i od Marshallovog plana, programa koji nam je pomogao stati na noge nakon Drugog svjetskog rata.

Ovaj će nam novac pomoći ublažiti posljedice koronavirusa. Dat će potporu istraživanjima za razvoj učinkovitog cjepiva. Bit će koristan izvor potpore za naše gospodarstvo i naš model socijalne zaštite. Zaštitit će radna mjesta, tvrtke, osigurati da obitelji nisu prepuštene same sebi u ovim izazovnim vremenima.

U ovoj fazi, to je novac koji je nužan za naše zdravstvo, naše liječnike i osoblje koje s velikim srcem i velikodušnošću predano radi na spašavanju toliko mnogo života. Unija ne može dopustiti da itko ostane sam. Nitko od vas neće bit prepušten samome sebi.

Europski parlament također ispunjava i nastavit će ispunjavati svoju dužnost. Inzistirao sam na tome da Parlament ostane otvoren jer našu demokraciju ne može zaustaviti virus, jer smo mi jedina europska institucija čije članove izravno biraju građani, jer ih želimo predstavljati i braniti.

Iz tog razloga, odlučio sam sazvati izvanrednu plenarnu sjednicu u četvrtak 26. ožujka kako bismo odobrili hitne mjere koje je predstavila Europska komisija. Bit će to prva plenarna sjednica na kojoj će se koristiti sustav glasanja na daljinu. Suočeni s ovom krizom, moramo koristiti sve alate koje imamo na raspolaganju.

Ovo su teška vremena. Želimo biti uz obitelji koje su izgubile svoje najdraže, uz one koje su bolesni, uz europske sugrađane koji su u silnome strahu. Moramo koristiti svu svoju energiju i apelirati na odgovornost sviju nas. Europa će uspjeti jedino ako je jedinstvena, hrabra i ako pruža podršku.“

Video zapis poruke predsjednika EP-a Davida Sassolija dostupan je ovdje.